Wegetariańska wersja zupy szczawiowej jest dużo lżejsza od tej gotowanej na wywarze z kości. Jest idealna, kiedy termomentry wskazują ponad 30 stopni.
sxc.hu
ćwierć kilo szczawiu
włoszczyzna
3 łyżki masła lub oliwy
4 łyżki śmietany
łyżeczka mąki
woda
sól
pieprz
1 jajko na osobę
posiekany koperek do dekoracji
-
Krok pierwszy
Przygotuj bulion warzywny. Włoszczyznę obierz, zalej zimną wodą, dodaj tłuszcz i posól, a następnie gotuj 40 minut na wolnym ogniu.
-
Krok drugi
Warzywa wyjmij z zupy, zachowaj marchewkę i pietruszkę. Szczaw posiekaj i wrzuć do zupy. Gotuj kilka minut.
-
Krok trzeci
Marchew i pietruszkę z wywaru zetrzyj na grubej tarce i dodaj do garnka. Mąkę rozprowadź 3 łyżkami zimnej wody i dodaj do śmietany.
-
Krok czwarty
Śmietanę zahartuj odrobiną zupy i wlej do garnka, cały czas mieszając. Zagotuj. Jeśli to konieczne, dopraw do smaku.
-
Krok piąty
Podawaj z jajkiem na twardo i odrobiną koperku do dekoracji.
Lubicie szczaw? Znacie jakieś inne przepisy na szczawiowe pyszności? Podzielcie się pomysłami!