Por jest doskonałym składnikiem surówek które, warto by znajdowały się w naszym codziennym menu. Oto dwa proste przepisy na takie surówki, pierwsza nieco bardziej kaloryczna, zaś druga na pewno będzie odpowiadać osobom dbającym o linię.
I
3 średnie pory,
1 duży ogórek kwaszony,
2 łyżki majonezu,
pieprz.
II
4 średnie pory,
4 duże dojrzałe pomidory,
3 łyżki śmietany 12%,
sól,
pieprz.
I
Pory należy dobrze oczyścić pod bieżącą wodą, gdyż często pod jego warstwami znajdują się resztki ziemi. Odcinamy zieloną część, a białą kroimy w plasterki w formie krążków lub półksiężyce. Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do pora. Następnie mieszamy wszystkie składniki z majonezem i doprawiamy pieprzem.
II
Pory umyć i pokroić. Pomidory kroimy w kostkę, usuwając wcześniej twardą, zieloną część ze środka. Jeśli nie lubimy skórki na pomidorach, możemy je wcześniej sparzyć we wrzątku przez pół minuty, a następnie obrać. Pokrojone pory i pomidory mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość możemy posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Znacie inne sposoby na przyrządzenie surówki z porów? Podzielcie się nimi w komentarzach.