Do przygotowania kremu
1 i 1/2 litra wody,
połowa średniego kalafiora,
1 średnia cebula,
1 średni ziemniak,
3 kostki bulionu warzywnego,
150 g śmietany lub jogurtu naturalnego,
sól,
pieprz.
Kalafior myjemy i dzielimy na drobne kawałki. Następnie obieramy cebulę i ziemniaka; kroimy na grubsze kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do jednego garnka i zalewamy przygotowaną wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy warzywa do miękkości przez 15-25 minut. Pod koniec gotowania wrzucamy kostki bulionu warzywnego i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Gdy już warzywa będą miękkie, musimy całość zmiksować. Do śmietany lub jogurtu dodajemy kilka łyżek wcześniej zmiksowanego kremu i dokładnie mieszamy, żeby składniki się połączyły, unikniemy dzięki temu grudek w naszym kremie. Śmietanę lub jogurt wlewamy do kremu i mieszamy, doprawiamy pieprzem i próbujemy czy jest odpowiednio słone.
Tak przygotowany krem kalafiorowy, nalewamy na talerze lub miseczki i podajemy z grzankami albo groszkiem ptysiowym. Możemy posypać na wierzchu odrobiną drobno posiekanej natki pietruszki.
Znacie inne przepisy na krem kalafiorowy? Podzielcie się nimi w komentarzach.