Wbrew pozorom nie jest to impreza, podczas której spożywa się wyłącznie potrawy z kuchni francuskiej i pije dużo wina. Oczywiście – można! Ale bankiet francuski jest po prostu kolejną metodą organizowania przyjęć, która w dużej mierze charakteryzuje się określonym sposobem podawania posiłków.

Najważniejszym elementem bankietu typu francuskiego są oczywiście stoły. Tego rodzaju przyjęcia charakteryzują się szczególną starannością w przygotowaniu nakrycia, a także dekoracji stołów. Istotne jest odpowiednie ułożenie potraw oraz napojów chłodzących, a także ulokowanie ozdób w postaci kwiatów czy owoców. Wszelkie dania spożywane jako główne przygotowywane są wcześniej przez obsługę w kuchni, a następnie wnoszone przez nią na półmiskach, już adekwatnie wyporcjowane.

Bardzo ważne jest zatem, by półmiski te były w jakiś sposób ozdobione, a potrawy pięknie się prezentowały. Często w celu zaznaczenia, że bankiet ten organizowany jest z okazji jakiejś uroczystej okazji, podanie potraw na stół poprzedza ich prezentacja. Wówczas kelnerzy wchodzą na salę z półmiskami w pewien umówiony sposób, na przykład w dwurzędzie. Dla większej efektowności tego wejścia stosuje się na przykład potrawy płonące. Szczególnie nastrojowe oraz uroczyste zdaje się być podawanie płonących deserów. Wówczas, w celu stworzenia odpowiedniego klimatu, gasi się zazwyczaj wszystkie światła. Serwowanie dań jest więc w bankiecie typ francuskiego niezwykle istotną sztuką. Istnieje możliwość, by osoby obsługujące po wcześniejszym zapytaniu gości, czy mają jakieś życzenie co do potraw, nakładały same konsumentom dania na talerz.

Równie często jednak uczestnicy przyjęcia obsługują się sami. Służą im do tego sztućce znajdujące się na kelnerskich półmiskach i skierowane w stronę osoby nakładającej. Dodatki do posiłków znajdować mogą się uprzednio przygotowane na stole bądź mogą być serwowane przez specjalnie do tego wyznaczonego kelnera. Alkohol powinien znajdować się na kelnerskich stolikach pomocniczych, podaje go również wyznaczony kelner.

Uwaga!

W bankiecie francuskim zatem poza nakryciem i dekoracjami stołu oraz wyborem menu pierwszorzędną rolę odgrywa obsługa kelnerska i to na nią trzeba zwrócić szczególna uwagę organizując tego typu przyjęcie.

Byliście kiedyś na przyjęciu, gdzie podawano do stołu według metody francuskiej? Jak to się sprawdziło?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJakie kosmetyki można stosować w ciąży?
Następny artykułBankiet – metoda niemiecka

Ewelina Michalik - absolwentka komparatystyki na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, aktualnie zaś studentka filologii szwedzkiej na III roku. Jej naukowe pasje związane są z nurtami genderowymi i krytyką feministyczną. Prywatnie wielka miłośniczka Skandynawii i… zimy.

Na studiach polonistycznych zaczęłam się interesować literaturą i kulturą polskiego dwudziestolecia. Wtedy wszystko było inne – eleganckie kobiety, wspaniali gentelmani, inny kodeks wartości… Stąd być może wynika fakt, że wielką wagę przywiązuję do zachowań zgodnych z savoir vivrem. Praktyczną wiedzę w tej dziedzinie zdobyłam również pracując przy obsłudze przyjęć odbywających się na zamku należącym do belgijskiej rodziny królewskiej.

W wolnych chwilach lubię oglądać filmy – od brytyjskich komedii romantycznych po kino postmodernistyczne, słuchać każdej dobrej muzyki, szczególnie tej rodem z północy i gotować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here