Trwa około 15-20 minut i pozwala na zgromadzenie się wszystkich zaproszonych przed wspólnym spożyciem posiłku. Zorganizowanie aperitifu jest idealne, zwłaszcza jeśli wśród zaproszonych są osoby spóźnialskie. Pozwala na uniknięcie krępującej sytuacji, kiedy wszyscy byliby zmuszeni oczekiwać, aż spóźnialscy zajmą swoje miejsce przy stole. Atmosfera aperitifu ma również wprowadzić zebranych w uroczysty nastrój. Ma także rozbudzić apetyt gości.
Podczas aperitifu goście spożywają wszelakiego rodzaju napoje. Może być to zarówno szampan, sok owocowy albo woda mineralna. W sezonie letnim wśród serwowanych napojów może pojawić się również sorbet owocowy. Pierwotnie jednak podczas aperitifu goście raczyli się wyłącznie napojem alkoholowym, który miał pobudzić ich apetyt. I tak we Francji podaje się pastis (rodzaj likieru anyżowego), w Grecji – ouzo, a na hiszpańskim aperitifie możemy spodziewać się porto.
Do napojów można zaserwować wszelakiego rodzaju przekąski. Mogą to być krakersy, koreczki, owoce. Ważnym jest, aby nie zatracić idei aperitifu i nie uczynić z niego sytego posiłku.
Aperitif kończy się wtedy, gdy gospodarze, czasem zastępowani przez kelnera, zapraszają wszystkich do stołu.
Napoje najczęściej serwowane jako aperitif:
Wino musujące/zampan
Sherry
Różowe wino
Białe wino
Aromatyzowane wino- najpopularniejszym jest wermut, ze względu na słodkawy, specyficzny smak
Likiery – przykładowo greckie ouzo, francuskie pastis. Można serwować na lodzie albo rozcieńczane z wodą
Uczestniczyliście kiedyś w aperitifie? W jakich okolicznościach? Jak Wam się podobało?