Beza to kruche, białe ciastko z jasną, słodką masą. Zazwyczaj bezowe ciastko znajduje się na górze, tworząc kształt stożka, i na podstawie. Ciastko łatwo łamie się, dlatego zjedzenie go za pomocą palców i zostawienie góry okruchów, nie wyglądałoby ładnie. Jeszcze gorzej, jeśli ciastka nie trzyma się nad talerzykiem. Widelczyk dałby podobny efekt, poza tym nabieranie kremu z bezy byłoby niewygodne. Savoir – vivre radzi więc zjeść bezę przy użyciu łyżeczki. Jak zrobić to najbardziej elegancko?

Zanurzanie stożkowatej góry ciastka w kremie wygląda nieładnie, podobnie dno bezy wymieszane z masą. Najlepiej więc delikatnie zdjąć wierzchołek, podzielić go i zjeść. Następnie można jeść słodki krem. Nabierać należy nieduże ilości i jeść powoli. Pamiętać należy, że otwieranie ust zanim przełknie się ciastko jest niekulturalne, więc dobrze będzie wstrzymać się z ewentualną wypowiedzią. Nie wypada też zmuszać do mówienia jedzących osób. Gdy krem zniknie z talerzyka, można zjeść podstawę ciastka. Nie wypada wkładać całej do ust, zwłaszcza, gdy gospodarze częstują kawałkiem bezowego ciasta. Można podzielić na mniejsze kawałki, ale bez pozostawiania dużej ilości okruchów.

Czasem bezowe ciasta zawierają dodatki, np. owoce. Jak wtedy jeść? Podobnie jak ciasto bez dodatków. Najpierw trzeba zdjąć górną warstwę bezy, potem można zjeść masę z owocami. Nie zaleca się wkładanie do ust kilku owoców równocześnie. Wypełnione policzki wyglądają nieelegancko. O bardzo złych manierach świadczyłoby sięganie po owoce palcami. Należy zbierać je łyżeczką. Tak jak masę, tak i dodatki zjada się powoli.

Uwaga!

Jak kroić tort? Pokrojenie bezowego tortu nie powinno sprawić kłopotu, ale lepiej uważać na kruche ciasto. Pozostawianie na widoku tacy z okruchami także nie wygląda dobrze. Kiedy należy częstować bezą? Jest to danie deserowe, a więc podawane po głównym posiłku. Savoir – vivre odradza wcześniejsze częstowanie słodyczami. Co równie ważne, nie zjada się kilku deserów na jednym talerzu i tą samą łyżeczką. Jeśli więc ktoś jadł wcześniej inne ciastko lub inny tort, powinien zmienić talerzyk i łyżeczkę. To zalecenie dotyczy nie tylko elegancji, ale ma też zwrócić uwagę na to, aby nie mieszać niepasujących smaków.

Czy wszystkie powyższe zasady są Wam znane? Stosujecie je, jedząc bezę?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak gospodarować pieniędzmi w podróży?
Następny artykułCo to jest brunch?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here