Wraz z rośliną wnosi się sos na osobnym talerzyku oraz nóż i widelec. Zjadanie liści brudzi ręce, dlatego byłoby grzecznie przynieść jeszcze miseczkę z wodą, w której będzie można opłukać palce. Na stole powinien się znaleźć również talerzyk na niejadalne części warzywa, czyli na resztki z rośliny.
Serce karczocha ukryte jest za warstwą liści. Jak dotrzeć do niego? Savoir-vivre podpowiada, że liście karczochów można jeść palcami. Jedną ręką przytrzymuje się roślinę na talerzu, a drugą odrywa liście. Następnie macza się je w sosie. Zjeść można tylko tą część liścia, która zawiera miąższ. Reszta jest niejadalna. Odkładać się ją powinno na osobny talerzyk. Unosząc liść znad sosu i wkładając go do ust, należy uważać, aby nie poplamić obrusa i ubrania. Najlepiej nabrać niedużą ilość sosu i spokojnie zjeść liście warzywa. Miąższ zjada się cicho, tak żeby nie przeszkadzać innym w spożywaniu posiłku.
sxc.hu
Zanim zanurzy się nóż i widelec w środku rośliny, dobrze byłoby obmyć palce pobrudzone przy odrywaniu liści. Do tego służyć będzie woda w miseczce. Jeśli nie zostanie podana, można poprosić o nią. Palce opłukuje się spokojnie, nie rozchlapując wody. Zamiast strącać krople, lepiej wytrzeć ręce.
Kiedy warzywo zostanie obrane z liści, dociera się do jego serca. Ta część jest krojona nożem i podawana do ust przy pomocy widelca. Dalsze jedzenie palcami wyglądałoby nieelegancko. Pamiętać należy, że jadalna jest tylko miękka część roślinnego serca. Twardszych elementów nie jada się. Należy więc oczyścić warzywa z dodatków, nie nadających się do jedzenia, zanim karczochy zostaną podane gościom. Talerzyk z resztkami po roślinie powinien jak najszybciej zniknąć ze stołu.
Karczochy nie są jeszcze zbyt popularne, ich cena może wydawać się wysoka. Kojarzy się je więc z bardziej wyszukanym daniem. Savoir-vivre podpowiada, że powinny być podawane w elegancki sposób. Nie powinny leżeć na plastikowych talerzach. Sztućce, za pomocą których zjada się środek rośliny, też nie powinny być wykonane z plastiku. Doradza się raczej typowe talerzyki w jasnym odcieniu i tradycyjne sztućce obiadowe.
Uwaga!
Czy można poprosić o dokładkę? Tak, w dzisiejszych czasach savoir – vivre nie widzi w tym nic złego.
Przygotowujecie karczochy w domu czy jecie je tylko na specjalne okazje?