Europejczykom, przyzwyczajonym do noża i widelca nauka jedzenia pałeczkami może wydawać się nieco skomplikowana, jednakże wszystko jest kwestią wprawy.

Jak jeść pałeczkami?

1) Pałeczkę włożoną pomiędzy kciuk a palec wskazujący, przytrzymujemy palcem serdecznym środkowym.
2) Drugą pałeczkę równolegle przytrzymujemy kciukiem i palcem wskazującym.
3) Pałeczka umieszczona na górze jest pałeczką ruchomą. Poruszamy nią za pomocą palca wskazującego i kciuka. Druga pałeczka cały czas jest nieruchoma.

Teraz pozostaje już tylko chwytanie kolejnych przysmaków azjatyckiej kuchni i zjadanie ich ze smakiem.

Uwaga!

Reasumując skrzyżowane pałeczki trzymamy pomiędzy palcami wskazującym i środkowym, pomagając sobie kciukiem. Nabieramy wyłącznie małe kęsy. Po skończeniu jedzenia pałeczki odkładamy na specjalną podstawkę z boku talerza. Warto wiedzieć, że jeśli wciąż nie opanowaliśmy sztuki jedzenia pałeczkami, możemy zjeść rękami, lub jeśli jesteśmy w restauracji – poprosić o sztućce.

Jakie potrawy azjatyckiej kuchni próbowaliście? Które najbardziej przypadły Wam do gustu?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here