• Krok pierwszy

    Zacznijmy od umycia owocu w zimnej wodzie. Szczoteczką do warzyw i owoców usuwamy brud ze skórki.

  • Krok drugi

    Następnie za pomocą ostrego noża ucinamy jego bezlistną podstawę.

  • Krok trzeci

    Stawiamy owoc na uciętej części i przytrzymując go za liście odcinamy fragmenty skórki.

  • Krok czwarty

    Jeśli skóra została już usunięta, kładziemy owoc na boku i wykrajamy po przekątnej linii oczka ananasa. Nacięcia tworzymy w kształcie litery „V”

  • Krok piąty

    Nasz ananas powinien teraz swoim wyglądem przypominać spiralę

  • Krok szósty

    Kroimy owoc na pół, a każdą połówkę, kroimy na mniejsze kawałki.

  • Krok siódmy

    Po odkrojeniu wszystkich plastrów pozostał nam tylko jego rdzeń. Pamiętajmy, że nie każdy jest fanem tej części owocu ze względu na jej gorzkawy smak.

  • Pokrojony ananas może stać się jednym ze składników sałatki owocowej albo innej potrawy. Może być również samodzielnym deserem (w takim wypadku kładziemy pokrojone plasterki do miseczek i przyozdabiamy je listkami mięty, albo innymi owocami). Ananas bardzo ładnie komponuje się z jagodami i winogronami i bitą śmietaną. Pamiętajmy, że nie należy dodawać świeżego ananasa do galaretki, ponieważ nie zastygnie.

    Jedząc ananasa, stosujecie się do powyższych zasad czy podajecie go zgodnie z upodobaniami?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here