-
Krok pierwszy
Zacznijmy od umycia owocu w zimnej wodzie. Szczoteczką do warzyw i owoców usuwamy brud ze skórki.
-
Krok drugi
Następnie za pomocą ostrego noża ucinamy jego bezlistną podstawę.
-
Krok trzeci
Stawiamy owoc na uciętej części i przytrzymując go za liście odcinamy fragmenty skórki.
-
Krok czwarty
Jeśli skóra została już usunięta, kładziemy owoc na boku i wykrajamy po przekątnej linii oczka ananasa. Nacięcia tworzymy w kształcie litery „V”
-
Krok piąty
Nasz ananas powinien teraz swoim wyglądem przypominać spiralę
-
Krok szósty
Kroimy owoc na pół, a każdą połówkę, kroimy na mniejsze kawałki.
-
Krok siódmy
Po odkrojeniu wszystkich plastrów pozostał nam tylko jego rdzeń. Pamiętajmy, że nie każdy jest fanem tej części owocu ze względu na jej gorzkawy smak.
Pokrojony ananas może stać się jednym ze składników sałatki owocowej albo innej potrawy. Może być również samodzielnym deserem (w takim wypadku kładziemy pokrojone plasterki do miseczek i przyozdabiamy je listkami mięty, albo innymi owocami). Ananas bardzo ładnie komponuje się z jagodami i winogronami i bitą śmietaną. Pamiętajmy, że nie należy dodawać świeżego ananasa do galaretki, ponieważ nie zastygnie.
Jedząc ananasa, stosujecie się do powyższych zasad czy podajecie go zgodnie z upodobaniami?