Martini, tak jak inne napoje, serwuje się, stojąc przy prawym ramieniu osoby, siedzącej przy stole. Drink podaje się w koktajlowych kieliszkach z wąską nóżką i dość dużym, szerokim naczyniem na alkohol. Alkohol powinien być schłodzony. W zależności od przepisu, gdyż sposoby wykonania Martini są różne, można dorzucić kilka kostek lodu. Drink powinien ładnie wyglądać, dlatego ozdabia się oliwką lub cytrynową skórką. Oliwkę powinno się zostawić w kieliszku do czasu, gdy jego zawartość zostanie opróżniona. Ewentualnie można wyjąć owoc za pomocą wykałaczki. Kolor koktajlu także jest istotny. Martini przygotowuje się na różne sposoby, dlatego dobrze będzie wcześniej wybrać, które z nich zostanie podane i starannie przygotować koktajl tak, żeby miał on nie tylko odpowiedni smak, ale też wygląd.

Podawać można różne rodzaje Martini. Popularne są zarówno wytrawne, jak i słodkie odmiany. Obydwie podaje się na wzmocnienie apetytu przed posiłkiem, czyli jako aperitif. Jeśli w koktajlu znajdzie się wódka lub whiskey, można zaproponować go jako digestif, czyli napój podawany po posiłku. Oczywiście, jak przypomina savoir – vivre, należy pić Martini zachowując rozsądek. Która odmiana będzie lepsza, czy słodka, czy wytrawna, zależy od osoby podającej alkohol i od gustu jej gości. Przyjmuje się jednak, że przed posiłkiem pije się łagodniejsze odmiany alkoholi.

Martini można także połączyć z bezalkoholowymi napojami, np. z tonikiem, z colą, spritem Tak przygotowane Martini podaje się tak samo jak to z alkoholowymi dodatkami, czyli w koktajlowym kieliszku ozdobionym cytryną lub innymi dekoracjami. Można je również serwować przed obiadem lub po nim.

martini podawanie drinkasxc.hu

Co to znaczy, że Martini jest wstrząśnięte lub mieszane? To pierwsze oznacza, że do przygotowania koktajlu użyty został shaker. Alkohole i lód z shakera przelewa się do kieliszka. Napój powinien być bardziej rozrzedzony niż w przypadku drugiego sposobu przygotowania Martini. Zmieszanie oznacza, że alkohol będzie bardziej klarowny. Które jest bardziej eleganckie? Nie ma to znaczenia dla savoir – vive’ u, czy Martini zostanie zmieszane, czy wstrząśnięte. Ważniejszy jest sam sposób podawania i picia alkoholu.

Pijąc martini, trzymacie się sztywno reguł czy podajecie je zgodnie z upodobaniami?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak podawać drugie danie?
Następny artykułWędliny – jak podawać?

Anna Wyczyńska – uczestniczyła w projektach realizowanych przy udziale Unii Europejskiej. Miała dzięki temu możliwość obserwowania komunikacji społecznej i zasad savoir – vivre’ u między osobami o różnych poglądach i doświadczeniach. Współpracowała z redakcjami zajmującymi się kulturą. W serwisie Spec.pl zajmuje się tematyką savoir – vivre.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here