Teoretycznie nie powinno serwować się na przyjęciach napojów gazowanych, podobnie zresztą jak napojów udających soki. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba i absolutnie nie wyobrażamy sobie posiłku bez coli, bądź też ulubionej wysoko zmineralizowanej wody, powinniśmy postawić je na stole w szklanych butelkach. Mimo iż etykieta nie zaleca serowania napojów bez ich uprzedniego przelania do naczynia, gazowane napoje stanowią ten jedyny wyjątek. Poprzez kłopotliwość związaną z ich podaniem gospodarz powinien zastanowić się, czy naprawdę powinien zaryzykować zaserwowanie ich gościom. Niedopuszczalnym jest położenie na stole napojów w plastikowych butelkach. Piwo, woda, a także inne napoje gazowane powinny zostać otwarte w obecności gości, a butelkę po odlaniu jej zawartości odstawia się na tak zwany pomocnik kelnerski.
Serwowanie napojów gazowanych nie sprawia trudności jedynie w przypadku W przypadku, gdy na przyjęciu jest obsługa kelnerska, podawanie napojów gazowanych odbywa się wyjątkowo szybko i sprawnie. Obsługa przynosi gościom wybrany napój, napełnia nim szklanki i w zależności, czy cały napój został rozlany, zabiera butelkę, bądź też odstawia ją na pomocnik.
Wyjątkiem są również konferencje i rozmaite prelekcje. Wtedy na stole, przy którym zasiadają seminarzyści stawia się niewielkie, szklane butelki z wodą i sokiem wraz z odpowiednimi doń kieliszkami, bądź szklankami. Wtedy każdy indywidualnie nalewa sobie wybrany napój.
Podawaliście napoje gazowane na bardziej formalnych imprezach, np. wesele czy chrzciny? Dajcie znać.