Teoretycznie nie powinno serwować się na przyjęciach napojów gazowanych, podobnie zresztą jak napojów udających soki. Jeśli jednak zajdzie taka potrzeba i absolutnie nie wyobrażamy sobie posiłku bez coli, bądź też ulubionej wysoko zmineralizowanej wody, powinniśmy postawić je na stole w szklanych butelkach. Mimo iż etykieta nie zaleca serowania napojów bez ich uprzedniego przelania do naczynia, gazowane napoje stanowią ten jedyny wyjątek. Poprzez kłopotliwość związaną z ich podaniem gospodarz powinien zastanowić się, czy naprawdę powinien zaryzykować zaserwowanie ich gościom. Niedopuszczalnym jest położenie na stole napojów w plastikowych butelkach. Piwo, woda, a także inne napoje gazowane powinny zostać otwarte w obecności gości, a butelkę po odlaniu jej zawartości odstawia się na tak zwany pomocnik kelnerski.

Serwowanie napojów gazowanych nie sprawia trudności jedynie w przypadku W przypadku, gdy na przyjęciu jest obsługa kelnerska, podawanie napojów gazowanych odbywa się wyjątkowo szybko i sprawnie. Obsługa przynosi gościom wybrany napój, napełnia nim szklanki i w zależności, czy cały napój został rozlany, zabiera butelkę, bądź też odstawia ją na pomocnik.

Wyjątkiem są również konferencje i rozmaite prelekcje. Wtedy na stole, przy którym zasiadają seminarzyści stawia się niewielkie, szklane butelki z wodą i sokiem wraz z odpowiednimi doń kieliszkami, bądź szklankami. Wtedy każdy indywidualnie nalewa sobie wybrany napój.

Podawaliście napoje gazowane na bardziej formalnych imprezach, np. wesele czy chrzciny? Dajcie znać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here