Owoce morza serwuje się w zależności od ich gatunku, a także rodzaju potrawy, do której zostały dodane. Oto kilka sposobów podania wybranych owoców morza oraz podpowiedzi, jak należy je jeść.

Koktajl z owoców morza
Większość sałatek z owoców morza nazywa się koktajlami. Podawane są one w szklanych miseczkach lub też w specjalnych do tego kieliszkach (ewentualnie w kieliszkach do martini). Ważne, aby kieliszek miał wysoką nóżkę. Teoretycznie powinno się jeść koktajl za pomocą widelczyka deserowego, jednakże jeśli w potrawie jest bardzo dużo sosu, a kawałki owoców morza są nieduże, można użyć do tego łyżeczki.

Kraby, raki i langusty
Do wyłamania kleszczy używa się noża, natomiast dwuzębnym widelcem wyjmuje się mięso, które macza się w sosie lub maśle. Gospodarz powinien zapewnić miseczkę na puste skorupy.

Ośmiornice
Podaje się ją smażoną, gotowaną lub jako zimną przystawkę. Ośmiornica jest popularnym dodatkiem do sałatek oraz makaronu.

Krewetki
Serwowane na wiele sposobów. Jeśli podane są jako danie główne, skrapiamy je cytryną, a następnie jemy za pomocą noża i widelca. W przypadku gdy krewetki zostały podane nieobrane – należy palcem wskazującym i kciukiem wykręcić jej główkę, a następnie zaczynając od ogona usuwać skorupkę.

Jeżeli do owoców morza został podany sos, goście nie maczają kawałków mięsa we wspólnej miseczce. Każdy powinien nałożyć sobie porcję sosu na talerz i dozować go sobie według własnego uznania. Gdy do spożycia potrawy niezbędne jest użycie rak, przy każdym talerzu powinna znajdować się miseczka z wodą i plasterkiem cytryny, tak aby każdy mógł umyć w niej zabrudzone palce.

Podając owoce morza, trzymacie się sztywno reguł czy serwujecie je wedle uznania?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here