Dlatego słone dania zyskają większego wyrazu, gdy będziemy do nich popijać wino białe. Białe wino doskonale nadają się poza tym do dań rybnych, potraw sporządzonych z białego mięsa czy drobiu. Także posiłkom z dużą zawartością tłuszczu towarzyszyć może lampka białego win. Smakosze zachwycają się na przykład golonką, do której serwuje się właśnie ten rodzaj alkoholu. Trunkiem tym zazwyczaj rozpoczyna się również właściwą, to znaczy następującą tuż po aperitifie, część każdego przyjęcia. Wino białe nadaje się bowiem świetnie do wszelkich przekąsek.
Reguły serwowania białego wina są bardzo zbliżone do tych, które obowiązują w przypadku wina czerwonego. Podstawową sprawą jest oczywiście dobór odpowiednich kieliszków. Mają one być wykonane z cienkiego szkła, najlepiej wysokiej jakości, które jest jednocześnie idealnie przezroczyste. Dzięki temu można podziwiać barwę oraz połysk trunku. Charakterystyczne cechy kieliszków służący do picia białego wina to długa cienka nóżka oraz smukła góra, przypominająca swoim kształtem kwiat tulipana. Podobnie jak w przypadku czerwonego wina kieliszki napełniamy winem białym do 2/3 objętości. W ten sposób w naczyniu znaleźć ma się około 80-110 ml alkoholu. Należy pamiętać również, by butelkę trzymać w pewnej odległości od szkła, aby zapobiec jej dotykaniu o brzeg kieliszka, co jest zjawiskiem bardzo nieeleganckim. Wino serwujemy stojąc po prawej stronie i uważamy, by nie uzupełniać kieliszków, które nie są całkowicie opróżnione.
Jeśli chodzi o temperaturę, to białe wino powinno być podawane schłodzone. Optymalna jego temperatura ma mieścić się w granicy 8-10oC. Zaleca się zatem, aby przed spożyciem umieścić butelkę w dolnej części lodówki, w żadnym jednak wypadku nie w zamrażalniku, i w ten sposób oziębić ją. W tej sytuacji obowiązuje również zasada – im słodsze wino, tym lepiej należy je schłodzić.
Białe wina różnią się w znaczący sposób między sobą – rocznikiem, smakiem, charakterem, pochodzeniem. Do wyboru mamy wina wytrawne, półwytrawne, słodkie, półsłodkie. Przy każdym z tym rodzajów mogą pojawić się drobne różnice, jeśli chodzi o sposoby podawania, szczególnie zaś jeśli idzie o możliwość łączenia tych trunków z poszczególnymi potrawami. Jeśli jednak już zdecydujemy się na jakieś wino, powinniśmy pamiętać o tym, by próbować je jakoś zgłębić, dowiedzieć się czegoś o jego specyfice. W końcu picie oraz podawanie wina jest prawdziwą sztuką.
Serwując białe wino, trzymacie się sztywno reguł czy podajecie je zgodnie z upodobaniami?