Jak to zrobić, aby nie tylko nie narazić się na śmieszność, ale dodatkowo opanować tą niełatwą sztukę do tego stopnia, aby stanowiła ona wręcz nasz numer popisowy i wzbudzała zachwyt u każdego, kto zasiądzie przy naszym stole? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne.

Zasad prawidłowo i elegancko nakrytego stołu powinniśmy przestrzegać zawsze i przy każdej okazji, bez względu na to czy jest to sobotni grill w ogródku, wieczorna kolacja w gronie przyjaciół czy uroczysty rodzinny obiad. Zasady obowiązujące we wszystkich tych przypadkach są takie same i warto ich przestrzegać.

Nie należy więc zapominać, że pierwszym i podstawowym elementem dobrze nakrytego stołu jest obrus. Najlepiej aby był on biały, kremowy lub w inny nie rzucający się zbytnio w oczy kolor. Nie powinien on bowiem przyćmiewać odpowiedniego nakrycia oraz – co gorsza – samych potraw które zostaną na nim ułożone. Następnym obowiązkowym elementem jest dopilnowanie czystości, zarówno już ułożonego obrusu, jak i wszystkich mających pojawić się na stole talerzy i sztućców. Bowiem niewyprasowany i poplamiony obrus to najgorsza wizytówka, jaka może zostać wystawiona gospodyni. I o ile wybaczalne są błędy w ułożeniu i rozstawieniu wszystkich elementów zastawy czy sztućców, którymi będziemy się posługiwać się w czasie posiłku, grzechem niewybaczalnym jest zaniedbanie ich czystości. Niedopuszczalna jest sytuacja, gdy zasiadające przy stole osoby wpatrują się niepewnie w niedomytą łyżkę, lub dyskretnie zeskrobują zaschnięty brud z widelca.

Kolejnym ważnym elementem każdego nakrycia, jest serwetka do wycierania rąk bądź usunięcia resztek pokarmu z ust czy ich okolic. Przechodząc zaś do rozkładaniu sztućców, należy trzymać się kurczowo zasady, mówiącej, iż powinny być one ułożone w kolejności w jakiej będą używane, począwszy od tych ułożonych najdalej od talerza, a skończywszy na tych leżących tuż przy nim. Po lewej stronie powinny znaleźć się więc wszystkie potrzebne w czasie posiłku widelce, a po prawej łyżki i noże. Sztućce do deserów i owoców układane są zaś nad talerzem.

Kieliszki i szklanki do napojów ustawione powinny być nad talerzem, po prawej stronie i powinny być odpowiednio dobrane w zależności od tego jakie napoje będą serwowane. Niedopuszczalna jest sytuacja, kiedy gość posiada tylko jedną szklankę, a na stole dostępny jest szereg różnych rodzajów i gatunków napojów i alkoholi.

Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDomowe sposoby na łysienie
Następny artykułProgramy lojalnościowe dla klientów – warto korzystać?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here