Jak to zrobić, aby nie tylko nie narazić się na śmieszność, ale dodatkowo opanować tą niełatwą sztukę do tego stopnia, aby stanowiła ona wręcz nasz numer popisowy i wzbudzała zachwyt u każdego, kto zasiądzie przy naszym stole? Wbrew pozorom wcale nie jest to takie trudne.
Zasad prawidłowo i elegancko nakrytego stołu powinniśmy przestrzegać zawsze i przy każdej okazji, bez względu na to czy jest to sobotni grill w ogródku, wieczorna kolacja w gronie przyjaciół czy uroczysty rodzinny obiad. Zasady obowiązujące we wszystkich tych przypadkach są takie same i warto ich przestrzegać.
Nie należy więc zapominać, że pierwszym i podstawowym elementem dobrze nakrytego stołu jest obrus. Najlepiej aby był on biały, kremowy lub w inny nie rzucający się zbytnio w oczy kolor. Nie powinien on bowiem przyćmiewać odpowiedniego nakrycia oraz – co gorsza – samych potraw które zostaną na nim ułożone. Następnym obowiązkowym elementem jest dopilnowanie czystości, zarówno już ułożonego obrusu, jak i wszystkich mających pojawić się na stole talerzy i sztućców. Bowiem niewyprasowany i poplamiony obrus to najgorsza wizytówka, jaka może zostać wystawiona gospodyni. I o ile wybaczalne są błędy w ułożeniu i rozstawieniu wszystkich elementów zastawy czy sztućców, którymi będziemy się posługiwać się w czasie posiłku, grzechem niewybaczalnym jest zaniedbanie ich czystości. Niedopuszczalna jest sytuacja, gdy zasiadające przy stole osoby wpatrują się niepewnie w niedomytą łyżkę, lub dyskretnie zeskrobują zaschnięty brud z widelca.
Kolejnym ważnym elementem każdego nakrycia, jest serwetka do wycierania rąk bądź usunięcia resztek pokarmu z ust czy ich okolic. Przechodząc zaś do rozkładaniu sztućców, należy trzymać się kurczowo zasady, mówiącej, iż powinny być one ułożone w kolejności w jakiej będą używane, począwszy od tych ułożonych najdalej od talerza, a skończywszy na tych leżących tuż przy nim. Po lewej stronie powinny znaleźć się więc wszystkie potrzebne w czasie posiłku widelce, a po prawej łyżki i noże. Sztućce do deserów i owoców układane są zaś nad talerzem.
Kieliszki i szklanki do napojów ustawione powinny być nad talerzem, po prawej stronie i powinny być odpowiednio dobrane w zależności od tego jakie napoje będą serwowane. Niedopuszczalna jest sytuacja, kiedy gość posiada tylko jedną szklankę, a na stole dostępny jest szereg różnych rodzajów i gatunków napojów i alkoholi.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.