Spożywanie posiłków poza ścianami naszej jadalni wymaga od nas znajomości pewnych zasad, które pomogą nam uniknąć gaf i towarzyskich afrontów. Wiedza ta jest nam niezbędna również w czasie urządzania przyjęć, gdy przejmujemy rolę gospodarza. Jeszcze nie tak dawno zasady, które obowiązywały przy stole były niezwykle rygorystyczne. Czasy się zmieniły, a savoir-vivre przy stole stał się bardziej swobodny.
Przygotowanie przyjęcia
Stół nakryty w czasie przyjęcia powinien być elegancki, gustowny i przede wszystkim estetyczny. Podawane potrawy powinny być smaczne i podane bezpośrednio gościom, całości dopełnią odpowiednio dobrane napoje i trunki.
W domowych warunkach nie powinno się przyjmować więcej niż 12 osób. Oczywiście wszystko zależy od przestrzeni, jaką dysponujemy i od ewentualnej pomocy w czasie podawania dań, jaką możemy sobie zapewnić. Zapraszanie większej ilości gości ma również jeszcze jedną wadę – uniemożliwia gospodarzowi swobodną konwersację z wszystkim przybyłymi.
Powinniśmy zadbać o wygodę naszych gości. Robiąc przyjęcie we własnym domu musimy dysponować odpowiednio dużym stołem, przy którym swobodnie usiądą wszyscy.
Serwetki układamy po lewej stronie lub składamy w misterną konstrukcję i kładziemy na talerzu. Estetycznie wyglądają także ozdobne obrączki, w których umieszczamy zwinięte serwetki, które również umieszczamy po lewej stronie talerza. Warto pamiętać o tym, że serwetkę rozkładamy wyłącznie na kolanach.
Butelek z alkoholem nie stawiamy na stole. O zawartość kieliszków dba gospodarz, dlatego wszelkie trunki powinien ustawić na bocznym stoliku blisko siebie, w ten sposób będzie miał do nich łatwy dostęp.
Zasady dla gospodarza
Gospodarz powinien witać gości w podobny sposób, z taką samą dozą uprzejmości. Muzyka powinna być słyszalna jedynie w tle, nie zaś zagłuszać wszelkie rozmowy. Gospodarz zasiada jako ostatni przy stole, zaś gospodyni jako pierwsza rozpoczyna posiłek. Jeśli przyjęcie przygotowane jest na określoną godzinę, wówczas czekamy ok. 30 minut na ewentualnych spóźnialskich. Potrawy serwujemy z lewej strony gościa, zaś napoje i zupy z prawej. Z prawej strony gościa zabieramy opróżnione talerze, zaś czyste podajemy z lewej. Jeśli gość ułoży sztućce równolegle wówczas możemy zabrać talerz. Jeśli skrzyżuje je lub ułoży w odwróconą literę V, wówczas daje nam sygnał, że będzie jeszcze jadł.
Zasady dla gości
Na każde zaproszenie przybywamy punktualnie. Zasiadając do stołu serwetę rozkładamy i kładziemy ją na kolana. Siedząc przy stole trzymamy łokcie przy sobie opierając o blat nadgarstek. Nie można przy stole poprawiać fryzury. Sztućce bierzemy od zewnętrznej strony, powinny być ułożone zgodnie z kolejnością serwowanych potraw, do których konsumpcji służą. Nie wolno upominać się o dolewkę alkoholu, zmuszać innych do picia lub komentować prędkość spożywania przez nich napojów alkoholowych, zaś kieliszek z trunkiem trzymamy za nóżkę, nie za czarę. Oczywiście nie powinniśmy rozmawiać z pełnymi ustami. Niegrzecznie jest też gestykulować trzymając sztućce w dłoni.
Czy informacje zawarte w artykule okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.