Muffinki to ciastka, które znikają z każdego stołu w zastraszającym tempie i to bez względu na ilość jaką podamy. Muffinki mają wiele zalet, są nie tylko pyszne, ale i łatwe do przygotowania.

Do upieczenia 24 muffinek będzie potrzebne:

4 szklanki mąki,
2 łyżki proszku do pieczenia,
4 łyżki cukru,
dwie łyżeczki soli,
2 jaja,
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, przyda się dobry mikser. Jeszcze przed zrobieniem ciasta przygotowujemy papierowe foremki na muffinki. Nasze babeczki będą smaczniejsze, jeśli zadbamy o dodatki, na dno foremek wrzucamy żurawinę, rodzynki i inne bakalie. Po nalaniu ciasta możemy wrzucić także banany, jabłka i to, co lubimy. Foremki nie wypełniamy całej, bo ciasto urośnie w trakcie pieczenia. Najlepsze do pieczenia muffinek są specjalne blachy z otworami na foremki. Muffinki smakują najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe, doskonałe do porannej świątecznej kawy.

Amatorów w czasie świąt znajdą na pewno kruche ciasteczka. Podobnie jak muffinki nie wymagają one od nas zbyt wielkiego wysiłku. Będziemy potrzebować:

pół kilogramy mąki,
kostka margaryny,
dwa jajka (będziemy potrzebowali tylko żółtek),
półtorej szklanki cukru,
dwie łyżeczki proszku do pieczenia.

Jeśli chcemy mieć ciasteczka w różnych smakach, możemy dodać jeszcze cynamon albo kakao. Zagniatamy ciasto. Kształt naszych ciasteczek zależy od nas. Z racji świąt wielkanocnych mogą to być zajączki, jajka i baranki. Wycinamy i wkładamy do piekarnika.

Świąteczną propozycją na osłodzenie wielkanocnego stołu są także rurki z kremem. Do środka rurek możemy włożyć to na co mamy ochotę, np. bitą śmietanę. Do przygotowania rurek będzie potrzebne:

3 szklanki mąki,
200 g masła,
2 jajka,
1 żółtko,
250 mil śmietany,
białko do smarowania rurek
cukier do ich obtaczania.

Zagniatmy ciasto i wkładamy je do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkujemy i wycinamy z nich dwu centymetrowe paski. Paski nawijamy do specjalne foremki do pieczenia rurek. Rurki układamy na blasze. Wierzch smarujemy białkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy. Po wyjęciu i ostudzeniu wkładmy krem. Trzeba jednak uważać przy nadziewaniu, bo rurki są kruche.

Smacznego!

A Wy jakie ciasteczka pieczecie na Wielkanoc? Podzielcie się z nami przepisami! 🙂

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zostać trenerem biznesu?
Następny artykułMazurek kajmakowy – przepis

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here