Nasz mazurek zaczynamy od przygotowania kruchego spodu ciasta.

Składniki:
250 g mąki,
150 g masła,
100 g cukru pudru,
2 żółtka,
woda.

Na początku rozcieramy dokładnie masło, cukier i żółtka. Później dodajemy powoli mąkę i na koniec wodę. Gotowe ciasto zawiajamy w folię i wkładamy na godzine do lodówki. Rozwałkowane ciasto pieczemy w wysmarowanej masłem i opruszonej bułką blaszce.

Masę kajmakową robimy domowymi sposobami albo kupujemy gotową. Masy sa dostępne w różnych smakach: waniliowe, kawowe i czekoladowe. Drugie rozwiązanie jest rzecz jasna dużo prostsze, bo zrobienie dobrej masy kajmakowej nie jest wcale łatwe.

Składniki masy kajmakowej:
pół litra mleka (powinno być tłuste),
25 dag cukru,
10 dag masła,
pół laski wanilii.

Mleko gotujemy z wanilią, po czym wanilię wyjmujemy. Do gorącego, powoli gotującego się mleka, dodajemy powoli cukier i czekamy aż wszystko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Kiedy ostygnie dodajemy masło. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wylewamy na upieczony wcześniej placek.

Nasz mazurek z masą kajmakową jest już prawie gotowy. Na koniec ciasto powinniśmy udekorować. Możemy wykorzystać do tego migdały, orzechy, kandyzowane owoce, daktyle czy żurawine. Bakalie możemy rozłożyć na całym cieście, przykrywając kajmak albo ułożyć na masie różne wzory. Wybór należy do nas.

Uwaga!

Masę kajmakową możemy uzyskać również przez zmieszanie śmietanki i cukru. Bierzemy szklankę śmietanki i czterech łyżek cukru. Gotujemy wszystko w rondelku. Składniki cały czas mieszamy i czekamy aż masa zgęstnieje.

Znacie inne fajne przepisy na Wielkanocne mazurki? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasteczka na Wielkanoc – przepisy
Następny artykułMazurek z orzechami – przepisy

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here