Wielkanoc Mazurek kajmakowy - przepis

Mazurek kajmakowy – przepis

-

Nasz mazurek zaczynamy od przygotowania kruchego spodu ciasta.

Składniki:
250 g mąki,
150 g masła,
100 g cukru pudru,
2 żółtka,
woda.

Na początku rozcieramy dokładnie masło, cukier i żółtka. Później dodajemy powoli mąkę i na koniec wodę. Gotowe ciasto zawiajamy w folię i wkładamy na godzine do lodówki. Rozwałkowane ciasto pieczemy w wysmarowanej masłem i opruszonej bułką blaszce.

Masę kajmakową robimy domowymi sposobami albo kupujemy gotową. Masy sa dostępne w różnych smakach: waniliowe, kawowe i czekoladowe. Drugie rozwiązanie jest rzecz jasna dużo prostsze, bo zrobienie dobrej masy kajmakowej nie jest wcale łatwe.

Składniki masy kajmakowej:
pół litra mleka (powinno być tłuste),
25 dag cukru,
10 dag masła,
pół laski wanilii.

Mleko gotujemy z wanilią, po czym wanilię wyjmujemy. Do gorącego, powoli gotującego się mleka, dodajemy powoli cukier i czekamy aż wszystko zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dalej mieszamy. Kiedy ostygnie dodajemy masło. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa, którą wylewamy na upieczony wcześniej placek.

Nasz mazurek z masą kajmakową jest już prawie gotowy. Na koniec ciasto powinniśmy udekorować. Możemy wykorzystać do tego migdały, orzechy, kandyzowane owoce, daktyle czy żurawine. Bakalie możemy rozłożyć na całym cieście, przykrywając kajmak albo ułożyć na masie różne wzory. Wybór należy do nas.

Uwaga!

Masę kajmakową możemy uzyskać również przez zmieszanie śmietanki i cukru. Bierzemy szklankę śmietanki i czterech łyżek cukru. Gotujemy wszystko w rondelku. Składniki cały czas mieszamy i czekamy aż masa zgęstnieje.

Znacie inne fajne przepisy na Wielkanocne mazurki? Podzielcie się nimi!

Katarzyna Olchowska

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Rodzaje włóczek

Podstawowym materiałem, z jakiego będziesz dziergać, dziać, robić na drutach czy też jakkolwiek chcesz to nazwać, jest włóczka (zwana czasem wełną, choć to słowo oznacza przecież sierść owiec czy kóz!). Od jej dobrego wyboru zależy bardzo wiele - nie tylko jakość i trwałość końcowego wyrobu, ale także łatwość i przyjemność dziergania.

Ugoda pozasądowa z pracodawcą

Nawet w najlepiej zarządzanym przedsiębiorstwie nie sposób uniknąć konfliktów pomiędzy pracodawcą i pracownikiem, niestety niektóre z nich znajdują swój finał w sądzie pracy do którego zwrócić może się każda zer stron. Zasadą powinno być jednak dążenie do polubownego załatwienia sporu ze stosunku pracy.

Zobacz też

Jaka pozycja jest najlepsza do zajścia w ciążę?

Jeżeli para stara się o dziecko, wówczas obsesyjne liczenie dni owulacji, obserwacja śluzu macicy czy nadużywanie kwasu foliowego może przesłonić jej najlepszy aspekt towarzyszący „robieniu” dzidziusia, mianowicie: regularny seks.

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: