Orzechy do mazurka dodajemy do ciasta albo robimy z nich masę, którą kładziemy na tradycyjny spód mazurka. Oba rozwiązania zapewnią nam pyszne ciasto.
Jako pierwszy podamy I przepis na mazurka z orzechami w cieście.
Będzie potrzebne:
Składniki ciasta:
150 g masła,
150 g cukru,
100 g mąki,
4 białka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki masy:
4 żółtka,
100 g cukru pudru,
pół opakowania cukru waniliowego,
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
łyżka rumu i połówki orzecha włoskiego do przybrania.
Wykonanie ciasta: orzechy mielimy na drobno, ucieramy cukier z masłem i powoli dodajemy orzechy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy. Z białek ubijamy pianę i powoli mieszamy z resztą składników. Gotowe ciasto wylewamy na blaszki i pieczemy przez 40 minut.
Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy makę ziemniaczaną, rum i sok z cytryny. Masę wylewamy na upieczonego placka, układamy orzechy i zapiekamy jeszcze przez kilka minut. Nasz orzechowy mazurek jest gotowy.
II przepis na mazurka orzechowego. W przypadku przypadku orzechy trafią tylko na górę.
Składniki ciasta:
40 dag mąki,
pół szklanki cukru,
dwa jajka,
dwie łyżeczki miodu,
30 dag masła.
Składniki masy:
25 dag orzechów włoskich,
dwie łyżki miodu,
pół szklanki cukru,
15 dag margaryny
cukier waniliowy.
Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Zawijamy je w folie i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek.
Przygotowania masy: W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier waniliowy, dodajemy zmielone orzechy. Masę wylewamy na ciasto, możemy także poukładać na górze połówki orzechów. Całość pieczemy.
Znacie inne fajne przepisy na Wielkanocne mazurki? Podzielcie się nimi!