Orzechy do mazurka dodajemy do ciasta albo robimy z nich masę, którą kładziemy na tradycyjny spód mazurka. Oba rozwiązania zapewnią nam pyszne ciasto.

Jako pierwszy podamy I przepis na mazurka z orzechami w cieście.

Będzie potrzebne:

Składniki ciasta:

150 g orzechów włoskich,
150 g masła,
150 g cukru,
100 g mąki,
4 białka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki masy:
4 żółtka,
100 g cukru pudru,
pół opakowania cukru waniliowego,
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej,
sok z cytryny,
łyżka rumu i połówki orzecha włoskiego do przybrania.

Wykonanie ciasta: orzechy mielimy na drobno, ucieramy cukier z masłem i powoli dodajemy orzechy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy powoli do masy. Z białek ubijamy pianę i powoli mieszamy z resztą składników. Gotowe ciasto wylewamy na blaszki i pieczemy przez 40 minut.

Przygotowanie masy: żółtka ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy makę ziemniaczaną, rum i sok z cytryny. Masę wylewamy na upieczonego placka, układamy orzechy i zapiekamy jeszcze przez kilka minut. Nasz orzechowy mazurek jest gotowy.

II przepis na mazurka orzechowego. W przypadku przypadku orzechy trafią tylko na górę.

Będzie potrzebne:

Składniki ciasta:
40 dag mąki,
pół szklanki cukru,
dwa jajka,
dwie łyżeczki miodu,
30 dag masła.

Składniki masy:
25 dag orzechów włoskich,
dwie łyżki miodu,
pół szklanki cukru,
15 dag margaryny
cukier waniliowy.

Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. Zawijamy je w folie i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu rozwałkujemy na placek.

Przygotowania masy: W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier waniliowy, dodajemy zmielone orzechy. Masę wylewamy na ciasto, możemy także poukładać na górze połówki orzechów. Całość pieczemy.

Znacie inne fajne przepisy na Wielkanocne mazurki? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMazurek kajmakowy – przepis
Następny artykułPascha – przepis

Katarzyna Olchowska - z wykształcenia politolog, dziennikarz z wyboru. Niepoprawna optymistka szukająca niezwykłości w codziennych sprawach. Od 10 lat związana z różnymi stacjami radiowymi. Ma za sobą także współprace z gazetą. Jako reporterka zajmuję się sprawami miasta i zwykłych ludzi. Prywatnie pasjonatka gór, a także fanka czerwonych butów i zielonej herbaty. W serwisie Spec.pl specjalistka od okoliczności, bo żadne okoliczności nie są jej obce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here