Zanim rozpoczniesz świąteczne dekorowanie, zapoznaj się ze sprawdzonymi wskazówkami, dzięki którym przygotujesz piękny wystrój. Proponujemy klasyczną biel połączoną z pastelowymi detalami i ciętymi kwiatami, które wniosą do wnętrza świeżość i promienie słońca.
Pierwszą warstwą na stole będzie obrus. Proponujemy śnieżnobiały materiał bez kolorowych aplikacji, ewentualnie z ażurowymi rogami. Pamiętaj, aby był dokładnie wyprasowany, gdyż wszelkie zagniecenia będą wyraźnie widoczne.
Na środku stołu ustaw przezroczysty wazon z ciętymi kwiatami. Żonkile lub żółte tulipany będą doskonale pasować. Cięte kwiaty można zastąpić kwitnącą orchideą, ustawioną w eleganckiej donicy, przewiązanej rafią. W opaskę wpleć piórka w kolorze płatków, dostępne w sklepach z artykułami zdobniczymi.
Fot. Iwona Jóźwiak
W zależności od ilości gości, rozłóż odpowiednią ilość podkładek, najlepiej w kolorze odpowiadającym barwie kwiatów. Teraz czas na naczynia. Klasyczne, proste i białe talerze są najbardziej uniwersalne, gdyż pasują do nich detale, które można zmieniać w zależności od okoliczności. Na duży, płaski talerz pasować będzie podstawka pod jajka, które stanowią główny element wielkanocnego menu.
Nad talerzem ułóż chusteczkę utrzymaną w żółtej tonacji. Na tak przygotowanym stole brakuje jeszcze świątecznych ozdób. Białe baranki nawiązują do śnieżnej zastawy, przełamanej słonecznymi żonkilami i kurczaczkami. W kwadratowej, białej miseczce ułóż farbowane jajka, których jaskrawe odcienie będą kontrastować z pastelową tonacją.
sxc.hu
Tak przygotowany stół jest piękny w swojej prostocie. Gustowne naczynia, brak zbędnych zdobników, uczynią spotkanie subtelnym i relaksującym. Widok ciętych kwiatów przypomni o rodzącej się za oknami przyrodzie, wraz z którą człowieka ogarnia nadzieja na lepsze jutro, lepsze życie.
sxc.hu
Do wystroju, dopasuj też dania. Zadbaj, aby Twoja kuchnia tego dnia była lekkostrawna a zarazem sycąca. Zamiast kupnych napojów, wyciśnij sok z grejpfruta i pomarańczy. Taka bomba witaminowa, nie tylko pomoże nadrobić braki witaminowe, ale także spowoduje, że w powietrzu uniesie się odświeżająca woń cytrusów.
A Jak Wy przystrajacie stół na Wielkanoc? Co się na nim znajduje?