Wykonanie:
4 cukinie,
0,5 litra bulionu warzywnego,
250 g śmietany do zup 18%,
średnia cebula,
łyżka oliwy,
łyżeczka przyprawy warzywnej,
cukier,
świeżo zmielony pieprz.
-
Krok pierwszy
Cukinię umyj, obierz i pokrój w małe kostki.
-
Krok drugi
Cebulę posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy w garnku.
-
Krok trzeci
Po około 5 minutach dorzuć cukinię, smaż kilka minut, pod koniec posyp cukrem. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut.
-
Krok czwarty
Dodaj śmietanę oraz przyprawę warzywną, całość zmiksuj blenderem.
-
Krok piąty
Gdy zupa nabierze wyglądu kremu, dodaj łyżeczkę świeżo zmielonego pieprzu i wymieszaj.
Znacie inny przepis na krem z cukinii? Podzielcie się nim z nami.