Wykonanie:
500 g kalafiora,
0,5 litra bulionu warzywnego,
200 ml mleka,
250 ml śmietany do zup 18%,
średniej wielkości cebula,
2 ząbki czosnku,
2 średnie ziemniaki,
biała część pora, 2
łyżki masła,
łyżka chrzanu,
łyżka cytryny,
natka pietruszki.
-
Krok pierwszy
Drobno posiekany por, cebulę i czosnek podsmaż na rozgrzanym maśle w dużym garnku.
-
Krok drugi
Ziemniaka umyj, obierz, pokrój w kostkę i wraz z różyczkami kalafiora wrzuć do garnka, zwiększ ogień.
-
Krok trzeci
Całość zalej bulionem oraz mlekiem, gotuj przez 15 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Krok czwarty
Pozostaw pod przykryciem na około 20 minut, następnie zmiksuj dokładnie blenderem, dodaj cytrynę, śmietanę i łyżkę chrzanu – wymieszaj. Podgrzej ponownie, ale nie gotuj.
-
Krok piąty
Podawaj z grzankami lub natką pietruszki.
Znacie inny przepis na krem z kalafiora? Podzielcie się nim z nami.