Do samodzielnego wykonania rosołu wołowego

30 dag chudej wołowiny,
1 kość ze szpikiem,
makaron niteczki,
włoszczyzna (cebula, kapusta, por, marchewka, seler, pietruszka),
natka pietruszki, szczypiorek,
sól i pieprz do smaku.

Uwaga!

Tak przygotowany rosół najlepiej smakuje z cieniutkim makaronem niteczki. Należy ugotować go według przepisu podanego na opakowaniu. Do miseczek wykładać odmierzone porcje makaronu, posypywać go z wierzchu siekaną natką pietruszki oraz drobno krojoną marchewką i zalewać gorącym rosołem.

W pierwszej kolejności należy przygotować mięso. Należy je więc dokładnie wymyć i oczyścić. Następnie wkładamy je do sporego garnka i zalewamy nieco ponad litrem osolonej wody. Tak przygotowane mięso należy gotować przez około pół godziny na niewielkim ogniu.

W tym czasie z powodzeniem można przygotować pozostałe składniki. Marchewkę należy cienko obrać, wypłukać i pokroić w słupki, podobnie postąpić z selerem i pietruszką. Kapustę należy dokładnie wymyć i pokroić na niezbyt duże kawałki, por na talarki, a cebulkę przekroić na ćwiartki i wrzucić do zupy. Warzywa należy jednak wrzucić do mięsa dopiero niedługo przed końcem gotowania, aby się nie rozgotowały.

Następnie należy wyjąć z mięsnego wywaru mięso oraz kość. Z wierzchu rosołu zebrać pianę, brud i tłuszcz, czyli tzw. szumowiny. Tak oczyszczony rosół należy przez sitko przelać do drugiego garnka, a mięso pokroić na niezbyt małe kawałki i włożyć z powrotem do zupy. Dopiero teraz można doprawić je do smaku solą i pieprzem. Na pół godziny przed końcem gotowania, do rosołu można również wrzucić wszystkie warzywa tj. włoszczyznę oraz siekaną natkę pietruszki i drobno pokrojony szczypiorek.

Znacie inny przepis na rosół wołowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułCiasto marchewkowe – przepis
Następny artykułJak usunąć wirusa z komputera?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here