Jagody jada się na surowo lub w postaci farszu do pierogów czy drożdżówek bądź dżemu. Zapomnianym przysmakiem sprzed lat jest jednak zupa jagodowa.
2 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
1 litr wody
plasterek cytryny
laska cynamonu
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
¼ szklanki cukru
jogurt grecki w ilości odpowiadającej stołownikom
Jagody przebierz i opłucz (uwaga na listki i ogonki!). Zalej litrem zimnej wody, dodaj cytrynę i cynamon i gotuj na wolnym ogniu 20-30 minut, aż do lekkiego rozgotowania owoców. Mąkę rozprowadź w niewielkiej ilości wody i wlej do zupy, po czym zagotuj całość, aby zgęstniała. Zabiel jogurtem greckim, zahartowanym odrobiną gorącego płynu, lub po prostu na środku miseczki połóż łyżką biały kleks, który dodatkowo udekoruje potrawę.
Jaki macie stosunek do zup owocowych? Raczej TAK czy raczej NIE? Znacie jakieś inne przepisy na dobre zupy na słodko? Podzielcie się nimi.