Składniki bulionu:
3 cebule
1 por
1 mały seler
6 marchewek
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
2 listki laurowe
2-3 ziarna ziela angielskiego kilka gałązek zielonej pietruszki
sól
Składniki zupy:
1,5 litra bulionu warzywnego
1 szklanka śmietany
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
3/4 szklanki startego ostrego żółtego sera
2 żółtka
1 łyżka wody
makaron rosołowy
sól, pieprz
zielenina
Warzywa umyj, pokrój w małe kawałki, zalej 2 litrami zimnej wody. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Przecedź przez drobne sitko – jeśli kłaczki przez nie przelatują i zanieczyszczają wywar, możesz uszczelnić je warstwą ręcznika papierowego. Dopraw do smaku solą i pieprzem
Makaron ugotuj i rozłóż do miseczek. Najlepiej sprawdza się makaron nitki, który fakturą świetnie komponuje się z wiórkami sera.
Podgrzej bulion. Z mąki, masła i 1 łyżki sera zrób zasmażkę: roztop masło na patelni lub w garnuszku, dodaj do niego mąkę i łyżkę sera i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa. Dodaj śmietankę i rozmieszaj starannie, aż rozpuszczą się grudki. Dorzuć resztę sera i zagotuj zawartość garnuszka – zdejmij z ognia natychmiast, gdy zawrze. Żółtko rozkłóć z łyżką wody i wlej do zupy, cały czas mieszając. Teraz dolej pomału bulion, cały czas mieszając trzepaczką. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
Zupą zalej makaron włożony do miseczek, posyp zieleniną i odrobiną wiórków serowych.
Znacie inne fajne przepisy na zupę neapolitańską? Podzielcie się nimi!