Jest prosta i szybka w przygotowaniu. Aby ją przygotować, nie trzeba robić specjalnych zakupów. Większość z nich mamy w kuchni. Do wykonania zupy kukurydzianej będziesz potrzebować:
dwie kolby kukurydzy
pół cebuli
400 mililitrów mleka
4 dag masła
łyżka maki
sól
pieprz
-
Krok pierwszy
Cebule drobno siekamy i wrzucamy wraz z masłem, kukurydzą cała i zmiksowaną go garnka.
-
Krok drugi
Gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu co chwila mieszając, następnie dodajemy mleko i gotujemy 30 minut od czasu do czasu mieszając.
-
Krok trzeci
W osobnej miseczce łączymy ze sobą i mieszamy 1 gad miękkiego masła z 1 łyżką mąki, następnie dodajemy do zupy. Zupa powinna być gęsta.
sxc.hu
Czy ten przysmak serwujecie dzieciom, czy sami jesteście amatorami kukurydzianki?