Do ich przygotowania
I
30 dag pieczarek,
kilka ziemniaków,
1 mała cebulka,
kilka łyżek mąki,
kostka rosołowa,
bulion warzywny lub mięsny,
kilka łyżek śmietany,
zielenina (szczypiorek, natka pietruszki lub koperek).
II
1/2 kg pieczarek,
średniej marchewki,
małej pietruszki,
niewielkiego kawałka selera,
kawałka pora (około 20 cm),
1/3 kostki masła,
bulionu mięsnego,
około 5 ziemniaków,
śmietana oraz mąką do zagęszczenia
Uwaga!
Doskonałym uzupełnieniem każdego przepisu na zupę pieczarkową jest również świeży estragon. Należy dodać go do gotującego się bulionu, aby oddał swój aromat i smak.
I
Pieczarki należy dokładnie oczyścić i pokroić w cienkie plasterki. 1 małą cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i dodać pieczarki. Do tego wsypać małą łyżeczkę mąki i delikatnie podsmażyć. Tak przygotowane składniki dodać do bulionu i po zagotowaniu dołożyć śmietanę uważając, aby się nie zważyła. Przed podaniem posypać na talerzu zieleniną i podawać z gotowanymi osobno, pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Dla uzyskania mocniejszego i bardziej wyrazistego smaku zupy, siekaną nać pietruszki można dodać jeszcze w trakcie jej gotowania.
II
Wszystkie warzywa, poza ziemniakami i porem, należy zetrzeć na tarce do jarzyn. Masło rozpuścić na patelni, dołożyć do niego krojone warzywa i lekko poddusić, aby zmiękły. Po chwili dodać również cały kawałek pora, posolić do smaku i nadal dusić. Pod koniec dodać do warzyw drobno pokrojone pieczarki i przez cały czas delikatnie mieszać. Kiedy całość zacznie się ładnie rumienić, przełożyć do większego garnka, zalać bulionem, dodać ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować do miękkości. Na samym końcu należy wyjąć z zupy por, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, zabielić śmietaną, zagęścić mąką i przed podaniem posypać zieleniną.
Zupę pieczarkową możemy podawać nie tylko z ziemniakami, ale także z chlebem lub chrupiącymi złoto-brązowymi grzankami. Możemy również posypać niewielką ilością tartego żółtego sera.
Czy informacje zawarte w tekście okazały się pomocne? Zapraszam do komentowania.