1/2 kg ryby morskiej (może być dorsz),
1/2 korzenia selera,
1 duża cebula,
21 ząbków czosnku,
150 g sera feta,
2 pomidory,
1 duża marchewka,
30 g masła,
1 puszka białej fasoli,
1 kostka rosołowa,
sos tabasco lub worcestershire,
2 łyżki natki pietruszki,
świeża bagietka

  • Krok pierwszy

    Oczyszczamy marchewkę i seler, obieramy cebulkę, siekamy wszystkie warzywa.

  • Krok drugi

    Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim seler, cebulę, marchewkę. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek.

  • Krok trzeci

    Pomidory obieramy ze skórki i dzielimy je na ćwiartki.

  • Krok czwarty

    Do warzyw na patelni dodajemy fasolkę i pokrojone pomidory. Dokładnie mieszamy.

  • Krok piąty

    Na wierzchu warzyw układamy ryby.

  • Krok szósty

    Do całości dodajemy dwie szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową (najlepiej bulion warzywny).

  • Krok siódmy

    Mieszaninę zagotowujemy, zmniejszamy ogień i dusimy przez około 20 minut.

  • Krok ósmy

    Po tym czasie możemy zająć się doprawianiem potrawy. Dodajemy do niej również sos.

  • Krok dziewiąty

    Na desce kroimy fetę (najlepiej w małą kostkę).

  • Krok dziesiąty

    Zupę podajemy w kokilkach, posypaną natką pietruszki i serem.

  • Znacie inny przepis na zupę rybną? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak sprawdzić czy gra będzie działać?
Następny artykułZupa rybna ze szczawiem i cydrem – przepis

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here