350 g filetów z żabnicy lub dorsza (krojonych na kawałki ok. 2,5 cm),
2 łyżeczki masła,
2 drobno posiekane cebule szalotki,
1 duży por pokrojony w talarki,
125 ml cydru, 300 ml bulionu z ryb,
250 ml ziemniaków (kostka),
1 listek laurowy,
4 łyżki mąki pszennej,
200 ml mleka,
200 ml śmietany (najlepiej 22%),
55 g szczawiu,
sól, pieprz
-
Krok pierwszy
Na patelni topimy masło. Wrzucamy na nie szalotkę oraz pora. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut.
-
Krok drugi
Następnie wlewamy cydr i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.
-
Krok trzeci
Teraz możemy wlać bulion rybny. Trzeba pamiętać o tym, aby przez cały czas mieszać zupę podczas tej czynności.
-
Krok czwarty
Do zupy dorzucamy ziemniaki i liść laurowy, solimy i znów zagotowujemy.
-
Krok piąty
Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.
-
Krok szósty
Do małej miski wsypujemy mąkę i ucieramy ja z kilkoma łyżkami wody. Mieszamy, aż powstanie gęsta, jednolita masa.
-
Krok siódmy
Mieszamy ją przez cały czas i dolewamy mleka. Nasza mieszanka zmieni się powoli pod wpływem mleka w emulsję.
-
Krok ósmy
Wracamy do zupy. Zwiększamy ogień i czekamy aż na powierzchni zupy pojawią się bąbelki powietrza.
-
Krok dziewiąty
Teraz możemy wlać do niej naszą emulsję i gotować przez 5 minut. Zupę należy często mieszać.
-
Krok dziesiąty
Resztę mleka i połowę śmietany wlewamy do zupy i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.
-
Krok jedenasty
Następnie drobno kroimy szczaw i łączymy ze śmietaną, która została. Wlewamy do zupy.
-
Krok dwanasty
Dodajemy rybę. Musimy pamiętać, że kiedy ryba znajdzie się w garnku, możemy mieszać zupę tylko delikatnie, bo mięso rozpadnie się.
-
Krok trzynasty
Raz na jakiś czas mieszamy lekko naszą zupę. Gotujemy ją około 3 minuty.
-
Krok czternasty
Zupę najlepiej podawać gorącą.
Znacie inny przepis na zupę rybną? Podzielcie się nim w komentarzu.