350 g filetów z żabnicy lub dorsza (krojonych na kawałki ok. 2,5 cm),
2 łyżeczki masła,
2 drobno posiekane cebule szalotki,
1 duży por pokrojony w talarki,
125 ml cydru, 300 ml bulionu z ryb,
250 ml ziemniaków (kostka),
1 listek laurowy,
4 łyżki mąki pszennej,
200 ml mleka,
200 ml śmietany (najlepiej 22%),
55 g szczawiu,
sól, pieprz

  • Krok pierwszy

    Na patelni topimy masło. Wrzucamy na nie szalotkę oraz pora. Mieszamy i smażymy przez około 5 minut.

  • Krok drugi

    Następnie wlewamy cydr i doprowadzamy mieszaninę do wrzenia.

  • Krok trzeci

    Teraz możemy wlać bulion rybny. Trzeba pamiętać o tym, aby przez cały czas mieszać zupę podczas tej czynności.

  • Krok czwarty

    Do zupy dorzucamy ziemniaki i liść laurowy, solimy i znów zagotowujemy.

  • Krok piąty

    Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 10 minut.

  • Krok szósty

    Do małej miski wsypujemy mąkę i ucieramy ja z kilkoma łyżkami wody. Mieszamy, aż powstanie gęsta, jednolita masa.

  • Krok siódmy

    Mieszamy ją przez cały czas i dolewamy mleka. Nasza mieszanka zmieni się powoli pod wpływem mleka w emulsję.

  • Krok ósmy

    Wracamy do zupy. Zwiększamy ogień i czekamy aż na powierzchni zupy pojawią się bąbelki powietrza.

  • Krok dziewiąty

    Teraz możemy wlać do niej naszą emulsję i gotować przez 5 minut. Zupę należy często mieszać.

  • Krok dziesiąty

    Resztę mleka i połowę śmietany wlewamy do zupy i gotujemy całość jeszcze przez 10 minut do czasu, aż ziemniaki zmiękną.

  • Krok jedenasty

    Następnie drobno kroimy szczaw i łączymy ze śmietaną, która została. Wlewamy do zupy.

  • Krok dwanasty

    Dodajemy rybę. Musimy pamiętać, że kiedy ryba znajdzie się w garnku, możemy mieszać zupę tylko delikatnie, bo mięso rozpadnie się.

  • Krok trzynasty

    Raz na jakiś czas mieszamy lekko naszą zupę. Gotujemy ją około 3 minuty.

  • Krok czternasty

    Zupę najlepiej podawać gorącą.

  • Znacie inny przepis na zupę rybną? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZupa rybna z wyspy Texel – przepis
Następny artykułJak działa USB?

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here