Poniżej przedstawiamy jedną z wersji przygotowania żuru w chlebie:
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
biała kiełbasa
wędzony boczek
czosnek i cebula
ziele angielskie
liść laurowy
sól, pieprz
chrzan
zakwas (w tym przepisie potrzebujmy półtora litra zakwasu)
Wykonanie:
Warzywa kroimy w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek również w drobną kostkę. Czosnek rozgniatamy, drobno posiekaną cebulkę podsmażamy. W dwóch litrach wody gotujemy wszystkie składniki. Wlewamy zakwas. Dodajemy przyprawy. Doprawiamy do smaku, na końcu dodajemy chrzan. Gotujemy całość jeszcze przez kilka minut. Zaprawiamy śmietaną.
Kupujemy okrągłe, nie za duże chlebki. Ważne by nie miały żadnych pęknięć. Ścinamy wierzch chlebków, powstanie dzięki temu mała przykrywka. Wydrążamy środek i smarujemy wnętrze chlebków białkiem. Wkładamy je do piekarnika (nagrzany do 180 stopni) i zapiekamy przez 10 minut. Chodzi o to, by ścięło się białko, a chlebek stał się bardziej chrupki.
Do tak przygotowanych miseczek z chleba wlewamy żur. Na górę możemy ułożyć ćwiartki jajek i posypujemy całość zieloną rzeżuchą.
Znacie inne przepisy na żur w chlebie? Podzielcie się nimi! 🙂