Zawsze organizując przyjęcie, powinieneś zorientować się, czy w gronie zaproszonych gości nie znajdują się przypadkiem wegetarianie. Nie ma większego faux-pas, niż podanie na przyjęciu wyłącznie mięsnych dań oraz niezadbanie o jadłospis przygotowany dla osób, które mięsa nie jedzą, produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym żelatyny) oraz sera żółtego.
Jedną z propozycji jest wegetariański makaron z warzywami. Czas przygotowania to zaledwie godzina, a zakup składników z pewnością nie zrujnuje kieszeni gospodarza. Należy zaopatrzyć się w makaron (rurki), mrożony szpinak, pieczarki, zielone oliwki, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, zielone pesto oraz kminek, curry, pieprz, sól, bazylię oraz oliwę. Proporcje składników zależą od ilości przyrządzanych porcji.
Na początku, na rozgrzanej oliwie smaż przez ok. 10 minut pokrojone pierzarki i cebulę. Po chwili dodaj paprykę, pokrojone w kostkę pomidory oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie dodaj szpinak, pesto i kminek. Całość dopraw przyprawami, wymieszaj i duś na patelni. W międzyczasie przygotuj makaron „al dente”.
Możesz przygotować także bardzo smaczny dyniowy gulasz z ogórkami kiszonymi. Danie to jest niezwykle oryginalne.
– 1 kg dyni pozbawionej środka
– małe pieczarki
– drobne ogórki kiszone zalane odrobiną kiszonej wody
– ok. 2 szklanek bulionu warzywnego
– olej
– ocet balsamiczny
– sól i pieprz
– czosnek
Najpierw pokrojoną w kostkę dynię doprawiamy pieprzem i solę i wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Następnie przekrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na oliwie ok. 8 minut. Po upływie połowy czasu dolewamy octu balsamicznego oraz wyciskamy czosnek. Zapieczoną dynię miksujemy i mieszamy z połową szklanki bulionu. Dodajemy pieczarki i resztę bulionu. Całość podgrzewamy i w ostatniej chwili dodajemy kiszone ogórki. Danie doprawiamy solą i wodą z kiszonych ogórków. Można podawać wedle preferencji z ziemniakami, makaronem, kaszą lub chlebem.
Do przekąsek możesz przygotować pasty, które idealnie skomponują się ze świeżą bagietką. Pastę sojową wykonasz z: 2 szklanek ugotowanej soi, 2 ugotowanych marchewek i ziemniaków, 1 selera, dopraw koperkiem i solą. Całość zmiksuj. Przygotowując pastę brokułową, zmiksuj ugotowany brokuł, 2 ugotowane ziemniaki, ziarna słonecznika, sól, pieprz i łyżkę masła. Gotowe!
Czy znacie inne, ciekawe przepisy na dania dla wegetarian, które można podać na przyjęciu? Podzielcie się nimi w komentarzu!