Zawsze organizując przyjęcie, powinieneś zorientować się, czy w gronie zaproszonych gości nie znajdują się przypadkiem wegetarianie. Nie ma większego faux-pas, niż podanie na przyjęciu wyłącznie mięsnych dań oraz niezadbanie o jadłospis przygotowany dla osób, które mięsa nie jedzą, produktów pochodzenia zwierzęcego (w tym żelatyny) oraz sera żółtego.

Jedną z propozycji jest wegetariański makaron z warzywami. Czas przygotowania to zaledwie godzina, a zakup składników z pewnością nie zrujnuje kieszeni gospodarza. Należy zaopatrzyć się w makaron (rurki), mrożony szpinak, pieczarki, zielone oliwki, pomidory, czerwoną i żółtą paprykę, cebulę, zielone pesto oraz kminek, curry, pieprz, sól, bazylię oraz oliwę. Proporcje składników zależą od ilości przyrządzanych porcji.

Na początku, na rozgrzanej oliwie smaż przez ok. 10 minut pokrojone pierzarki i cebulę. Po chwili dodaj paprykę, pokrojone w kostkę pomidory oraz przekrojone na pół oliwki. Następnie dodaj szpinak, pesto i kminek. Całość dopraw przyprawami, wymieszaj i duś na patelni. W międzyczasie przygotuj makaron „al dente”.

Możesz przygotować także bardzo smaczny dyniowy gulasz z ogórkami kiszonymi. Danie to jest niezwykle oryginalne.

– 1 kg dyni pozbawionej środka
– małe pieczarki
– drobne ogórki kiszone zalane odrobiną kiszonej wody
– ok. 2 szklanek bulionu warzywnego
– olej
– ocet balsamiczny
– sól i pieprz
– czosnek

Najpierw pokrojoną w kostkę dynię doprawiamy pieprzem i solę i wkładamy na blaszce do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 40 minut. Następnie przekrojone pieczarki wrzucamy na patelnię i smażymy pod przykryciem na oliwie ok. 8 minut. Po upływie połowy czasu dolewamy octu balsamicznego oraz wyciskamy czosnek. Zapieczoną dynię miksujemy i mieszamy z połową szklanki bulionu. Dodajemy pieczarki i resztę bulionu. Całość podgrzewamy i w ostatniej chwili dodajemy kiszone ogórki. Danie doprawiamy solą i wodą z kiszonych ogórków. Można podawać wedle preferencji z ziemniakami, makaronem, kaszą lub chlebem.

Do przekąsek możesz przygotować pasty, które idealnie skomponują się ze świeżą bagietką. Pastę sojową wykonasz z: 2 szklanek ugotowanej soi, 2 ugotowanych marchewek i ziemniaków, 1 selera, dopraw koperkiem i solą. Całość zmiksuj. Przygotowując pastę brokułową, zmiksuj ugotowany brokuł, 2 ugotowane ziemniaki, ziarna słonecznika, sól, pieprz i łyżkę masła. Gotowe!

Czy znacie inne, ciekawe przepisy na dania dla wegetarian, które można podać na przyjęciu? Podzielcie się nimi w komentarzu!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zorganizować kulig?
Następny artykułJak zorganizować imprezę na Dzień Dziecka?

Joanna Nieć – kulturoznawca i menager kultury. Dziennikarskie kroki stawiała w kilku redakcjach. Zaczynała w miesięczniku studenckim, potem weszła z piórem do krakowskiej prasy. Współpracowała także z lokalną telewizją internetową. Opisywała, relacjonowała, komentowała. Zawsze stawia na rzetelność komunikatu i jednoczesne przekazanie go z polotem. Laszka sądecka od kilku lat związana z Krakowem.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Dotychczasowa edukacyjna i zawodowa ścieżka pokazała mi, że pisanie sprawia mi największą frajdę. Pisałam o krakowskich wydarzeniach codziennych, mam na swoim koncie kilka felietonów i wywiadów. Najbardziej cieszyło mnie pisanie o kulturalnych imprezach w Krakowie.

Podpatrywanie studenckiego życia i uczestniczenie w nim pozwoliło mi wychwycić kilka smaczków z imprezowego życia studenta. Każdą obserwację pointowałam w głowie odpowiednimi wnioskami i rozwiązaniami, czego wyrazem są moje porady na Spec.pl. Okazało się, że imprezowanie ma swoje zagwozdki, na które trzeba znaleźć patent.

W swoich poradach staram się podpowiedzieć, jak w danej sytuacji należy się zachować – żeby zabłysnąć, lub się nie zachowywać – żeby nie zbłaźnić się. Podaję na tacy propozycje imprezowego menu oraz sposoby zorganizowania domówki czy parapetówki. Sprawy z pozoru proste. Z pozoru, bo zazwyczaj okazuje się, że rzeczy proste są najbardziej skomplikowane.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here