Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

Przyprawy    
ocena
Pieprz zielony to niedojrzałe owoce pieprzu czarnego, które przetwarzane są tak, by nie doszło do fermentacji. Na ogół oznacza to konserwację za pomocą octu lub solanki, a następnie szybko suszone w wysokiej temperaturze, co prowadzi do liofilizacji. Ze względu na to, iż nie zdążył dojrzeć, nie jest tak ostry, jak pozostałe jej odmiany, za to ma świeży, ziołowy aromat i smak.

Pieprz zielony - właściwości, zastosowanie

photoxpress.com

Zielony pieprz pojawił się dopiero w latach osiemdziesiątych. W zachodniej kuchni często dodawany jest do musztardy, pojawia się też w formie przetworów – w occie lub solance.

Stosowany jest do sosów, istnieje również salami obtaczane w skorupce z tej przyprawy, a oprócz tego zielony pieprz zastępuje kapary i służy do dekoracji półmisków, zwłaszcza z wędlinami.

Delikatny smak tej odmiany pieprzu powoduje, że ma ona szersze zastosowanie, niż jej palący, czarny odpowiednik.

Świeży zielony pieprz, niestety trudny do kupienia w naszych sklepach, cieszy się rosnącą popularnością tam, gdzie jest dostępny, zwłaszcza w Tajlandii. Tajska kuchnia, zwłaszcza warzywa stir-fry czy pasty curry, chętnie korzysta z tej przyprawy. Niestety pieprz w occie jest zbyt kwaśny, by użyć go w zamian, jednak ten z solanki po odpowiednim wymoczeniu, może być stosowany jako substytut, jeśli świeżego pieprzu dostać nie sposób.

UWAGA!
Zielony pieprz dopiero pojawia się w naszej kuchni, warto go wypróbować i stosować – bo wnosi do sztuki kulinarnej wiele świeżości i inspiruje do tworzenia nowych, przepysznych przepisów.

A Wy do czego dodajecie zielony pieprz?

OCENA
4.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 1 =

wlasnie jem pasztet ( kupiony) z zielonym pieprzem. Bardzo ciekawy smak! Nawet gryze ten pieprz, troche ostry, ale bardzo wykwintny!

~ Wanda / 2016-04-20 10:07:34
oceń komentarz: (2) (0)

Do zupy

~ Edyta / 2016-09-12 17:52:26
oceń komentarz: (1) (1)

Najczęściej do sałatek kanapek

~ sebix / 2017-10-22 20:57:31
oceń komentarz: (0) (1)