Zielony pieprz pojawił się dopiero w latach osiemdziesiątych. W zachodniej kuchni często dodawany jest do musztardy, pojawia się też w formie przetworów – w occie lub solance.
Stosowany jest do sosów, istnieje również salami obtaczane w skorupce z tej przyprawy, a oprócz tego zielony pieprz zastępuje kapary i służy do dekoracji półmisków, zwłaszcza z wędlinami.
Delikatny smak tej odmiany pieprzu powoduje, że ma ona szersze zastosowanie, niż jej palący, czarny odpowiednik.
Świeży zielony pieprz, niestety trudny do kupienia w naszych sklepach, cieszy się rosnącą popularnością tam, gdzie jest dostępny, zwłaszcza w Tajlandii. Tajska kuchnia, zwłaszcza warzywa stir-fry czy pasty curry, chętnie korzysta z tej przyprawy. Niestety pieprz w occie jest zbyt kwaśny, by użyć go w zamian, jednak ten z solanki po odpowiednim wymoczeniu, może być stosowany jako substytut, jeśli świeżego pieprzu dostać nie sposób.
Uwaga!
Zielony pieprz dopiero pojawia się w naszej kuchni, warto go wypróbować i stosować – bo wnosi do sztuki kulinarnej wiele świeżości i inspiruje do tworzenia nowych, przepysznych przepisów.
A Wy do czego dodajecie zielony pieprz?
wlasnie jem pasztet ( kupiony) z zielonym pieprzem. Bardzo ciekawy smak! Nawet gryze ten pieprz, troche ostry, ale bardzo wykwintny!
Do zupy
Najczęściej do sałatek kanapek