Nie potrzebujemy jednak wielu alkoholi, aby zrobić kilka prostych, smacznych drinków z wykorzystaniem tego likieru.

Jednym z nich jest bardzo prosty drink podobny do Malibu. Potrzebujemy do niego mleka, amaretto, lodu i wiórków czekoladowych. 50 ml amaretto i 250 ml mleka mieszamy z kilkoma kostkami lodu (wstrząsamy), jeśli nie mamy shakera, z powodzeniem możemy to zrobić w termosie lub dużej butelce po soku. Wlewamy lekko spieniony napój do wysokiej, wąskiej szklanki, posypujemy wiórkami czekoladowymi, wkładamy słomki… i gotowe. Drink jest gęsty, słodki, ale
lekki. Nie ma w sobie dużej ilości alkoholu.

Kolejnym ciekawym zestawem z likierem migdałowym jest już znacznie mocniejszy drink znany jako Amaretto Slinger. Potrzebujemy do niego 30 ml amaretto, 30 ml piwa, 30 ml wódki i 180 ml soku pomarańczowego. Składniki te wlewamy ww wymienionej kolejności do kieliszka koktajlowego (trójkątnego stożka) bez lodu. Pamiętajmy tylko, aby użyć schłodzonej wódki i zimnego piwa! Możemy naszego drinka ozdobić plasterkiem cytryny. Drink będzie idealny na letni bankiet jest orzeźwiająco – słodki.

Drinkiem, którego zrobienie nie stanowi problemu jest Ojciec Chrzestny. Składa się tylko z dwóch składników – z 40 ml Jacka Danielsa i 20 ml amaretto. Alkohole wlewamy do szerokiej szklanki z grubym dnem, mieszamy dodając lód.

Podobnie proste jest Dolce Amaro, słodko–gorzki drink podawany na jednej kostce lodu w kieliszku do martini. 20 ml amaretto i 30 ml wermutu bianco i gotowe.

Amaretto jest typowym alkoholem dla kobiet, jak większość likierów. Idealnie komponuje się z kawą, herbatą, cytryną, z whisky, cynamonem, z sokami – bananowym i pomarańczowym, także z sherry, campari czy wermutem. Nadaje kobiecości mocnym alkoholom. Nie należy z nim przesadzać, ale umiejętnie dodane na pewno zaintryguje.

Przepis na potrawę ze zdjęcia – blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Amaretto Flirt

20ml amaretto
20ml soku pomarańczowego
100ml wina (białe musujące)
do dekoracji kostki lodu

Amaretto, sok pomarańczowy i kostki lodu mieszamy w shakerze. Przelewamy do kieliszka. Teraz całość uzupełniamy winem. Smaczne i proste!

Znacie inne przepisy na drinki z Amaretto? Podzielcie się nimi w komentarzach.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułDrinki z Martini – przepisy
Następny artykułDrinki z whisky – przepisy

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here