Delikatnym i jednocześnie prostym drinkiem jest połączenie whisky tylko z pomarańczą i miodem. Do szklanki old-fashioned wlewamy łyżeczkę lekko podgrzanego miodu. Kroimy pomarańczę na osiem części, 3-4 z nich układamy na miodzie. To ważne, aby pomarańcza była dojrzała i słodka. Tłuczkiem z moździerza ugniatamy owoce, tak, aby puściły sok. Powinniśmy użyć do tego muddlera, jednak można to zrobić nawet łyżką. Teraz wypełniamy szklankę lodem, dobrze gdyby był pokruszony. Do tak przygotowanej szklanki wlewamy 50 ml whisky. Gotowe. Najlepiej nadają się do tego drinka whisky kanadyjskie, lekko cytrusowe w posmaku.
Największym klasykiem z whisky jest Jack & Coke. Potrzebujemy do niego lodu, whisky, a raczej whiskey czyli whisky amerykańskiej oraz coca-coli. W klasycznej oldfashioned, z 3 kostkami lodu podajemy 50 ml Jacka Danielsa dopełnione colą. Tego drinka nie należy ozdabiać.
Ostatnią mieszanką, tym razem dla prawdziwych twardzieli jest drink Trzech Mędrców. Potrzebujemy do niego 3 różnych rodzajów whisky: Tennessee whiskey – Jacka Danielsa, bourbona (Kentucky whiskey, Jim Beam) i szkockiej whisky (Johnny Walker). Do szklanki z trzema kostkami lodu wlewamy 50 ml każdego alkoholu. Lekko mieszamy łyżeczką. Podajemy oczywiście w old-fashioned.
Znacie inne przepisy na drinki z whisky? Podzielcie się nimi w komentarzach.
polecam również Żubrówkę Paloną, ma fajny wiśniowy posmak i smakuje jak whisky 🙂