Jednak po takim drinku popołudniowe garden party może przeciągnąć się do białego rana.
Do zrobienia tego efektownego drinka potrzebujemy 0,5 l wódki i sporego arbuza. Im większy, tym lepiej – wódka będzie bardziej owocowa w smaku. Potrzebujemy też korka od wina.
Musimy najpierw kupić dojrzałego arbuza. Kiedy już wybierzemy takiego, należy odpowiednio go postawić. Arbuz nie powinien się przewracać, a stać równo i prosto. Na górze arbuza, małym i ostrym nożykiem wycinamy dziurę. Dziura powinna mieć szerokość szyjki butelki wódki, którą kupiliśmy. Łyżką wyciągamy ok. 2 centymetry miąższu. W dziurę, która powstanie wkładamy szyjkę butelki, aby umiejętnie wlać alkohol, a wódka dokładnie wypełniła owoc. Kiedy wlejemy zawartość butelki – zatykamy dziurę korkiem i wkładamy arbuza w dokładnie takiej samej pozycji do lodówki. Drink musi być dobrze schłodzony.
Jak pijemy? Można po prostu wyjąc arbuza i pokroić, jakby nie był nasączony alkoholem. Można zrobić dziurki w skórce i wbić słomki. Można zrobić dziury w skórce i wyjadać środek łyżeczką. Sposobów na podanie jest mnóstwo. Z takim drinkiem dobra zabawa jest gwarantowana.
Uwaga!
Innym sposobem na nasączenie arbuza lub melona alkoholem jest wstrzykiwanie alkoholu strzykawką przez skórkę, nie trzeba wtedy wycinać dziurki.
Na jaką okazję nadaje się wódka z arbuzem? Jak myślicie? Dajcie znać w komentarzu.