Najbardziej popularne są oczywiście powidła śliwkowe – znane i lubione. Bardzo popularne są kompoty, nie tylko ze śliwek. Na ich bazie możemy przygotować doskonałe przetwory na zimę.
Podajemy klasyczny przepis mam i babć, który łatwo wykonać. Śliwki, które zimą można zjeść na wiele sposobów, są doskonałe jako dodatek do wielu potraw.
Do przygotowania śliwek w occie potrzeba:
2 kg śliwek,
2 litry wody,
3,5 szkl. octu 10%,
10 łyżek cukru.
Warto do tego dorzucić własne przyprawy, by wzbogacić smak, stworzyć swój niepowtarzalny przepis. Świetne są goździki – na podaną wyżej ilość potrzebnych będzie tylko 10 sztuk.
Śliwki należy umyć przed zamknięciem ich w słoikach. Układamy je ciasno, by do siebie przylegały. Nie trzeba ich wcześniej drylować, bo wydrylowane rozpadają się i powstaje papka. Gotujemy wodę z octem, cukrem i goździkami. Przegotowaną wodą zalewamy słoiki (wcześniej warto słoiki wyparzyć, by mieć pewność, że nie pękną).Słoiki ze śliwkami i gorącą wodą mocno zakręcamy, wekujemy, gotując w garnku około 10 minut i gotowe.
Czekamy, aż staną się zupełnie szczelne (sprawdzamy stawiając do góry dnem). Można wynieść je do piwnicy lub na strych, by zimą móc je otworzyć i cieszyć się smakiem babiego lata.
Znacie inny przepis na śliwki w occie? Podzielcie się nim w komentarzu.