Dynię można dodać do makaronów, zrobić z niej zupę, nawet dodać do ciasta, podobnie jak marchewkę. Zupa dyniowa nie jest może najbardziej popularną zupą, ale jest na pewno ciekawa w smaku, sezonowa, nieco inna niż typowe zupy. Jest kilka przepisów na zupę dyniową.
Do wykonania zupy dyniowej
1 kg dyni,
ok. 2 litry bulionu (może być z kostki),
tarty ser żółty, raczej pikantny (lub rozdrobniony twaróg),
2 cebule średniej wielkości,
sól i pieprz,
czubata łyżka masła,
szczypta gałki muszkatołowej.
Dynię obieramy i kroimy. Nie ma znaczenia wielkość kawałków, na jakie zostanie pokrojona – zupę i tak potem trzeba zmiksować. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Garnek z bulionem stawiamy na niewielkim ogniu, wkładamy do niego kawałki dyni, podsmażoną cebulę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gałka muszkatołowa i dynia są idealnie dobranym zestawem. Zupę gotujemy pół godziny pod przykryciem, uważając by nie kipiała. Czas w zupełności wystarcza, aby zupa była gotowa do zjedzenia. Teraz należy jeszcze ją zmiksować, najlepiej blenderem, tak by stała się aksamitna, gęsta w konsystencji. Można jeszcze lekko doprawić, jednak lepiej poczekać na ser – zmienia smak zupy. Ser dodajemy dopiero przy podawaniu.
Zmiksowaną zupę ponownie podgrzewamy, przelewamy do miseczek i podajemy ze startym serem żółtym lub z rozdrobnionym widelcem twarogiem. Można dodać do niej (poza serem) groszek ptysiowy. Rewelacyjna, oryginalna jesienna zupa. Idealna na Halloween.
Znacie inny przepis na zupę dyniową? Podzielcie się nim w komentarzu.