Jak doprawić rosół? Bardzo łatwo. Najpierw musimy zadecydować, jaki rosół będziemy robili. Czy będzie to bulion warzywny, drobiowy, mieszamy, wieprzowy? Każdy możemy doprawić tak samo. Do gotującego się mięsa lub warzyw dodajemy ziele angielskie i liście laurowe oraz ząbek czosnku. Ważne przy przygotowywaniu rosołu jest użycie dobrych warzyw. Potrzebujemy pęczka włoszczyzny – to z niej bierze się smak rosołu, nie z przypraw. Marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, mały kawałek kapusty – bez tego nie ma rosołu.
Oczywiście rosół solimy i pieprzymy, osobiście wolę pieprz w ziarenkach, który w gotowaniu uwalnia smak i aromat, ale nie powoduje nadmiernej ostrości bulionu.
W zasadzie to wszystkie przyprawy potrzebne do rosołu. W sklepach możemy dostać masę mieszanek typowo rosołowych: są to różnego typu Warzywka, Vegety etc. Nie polecam ich i nigdy nie stosuję. Te mieszanki to nic innego jak sól i suszone warzywa oraz spora ilość utleniaczy i tak zwanej chemii. Lepiej dodać więcej warzyw i dłużej gotować niż doprawiać rosół w ten sposób.
Znanym sposobem doprawiania jest dodanie do rosołu kostki rosołowej, jednak jest to doprawianie podobne do dodania Vegety. Można jej użyć, oczywiście, jednak nie polecam wtedy dodatkowego solenia wywaru – mieszanki oraz kostki są bardzo słone i łatwo przesolić rosół.
Do gotowego rosołu warto dodać zielonej natki pietruszki.
Lubicie rosół? Czym go przyprawiacie?