Kawę z miodem można zrobić zalewając kawę wodą i słodząc miodem, po prostu. Można jednak, jeśli pijemy kawę z mlekiem, podgrzać nieco mleko i rozpuścić łyżkę lub dwie miodu w mleku, a następnie mleko to dodać do kawy. Ten sposób jest znacznie lepszy.
Kawa z miodem uwalnia przyprawy – możemy dodać do niej cynamon, imbir, kardamon. Nawet masło.
Do rozpuszczalnej kawy z miodem możemy z kolei dodać kakao – oczywiście również rozpuszczalne. Kawę i kakao łączymy w proporcji 1:1 i taką mieszankę zalewany ciepłym mlekiem, jeśli nie przepadamy za mlekiem, można ją również rozcieńczyć wodą – gorącą, w proporcji 1:1. Powstanie napój stanowiący wypadkową rozgrzewającego mlecznego kakao i stawiającej na nogi kawy.
Do tego zestawu również dołożyć możemy korzenne przyprawy, napój zyska wtedy jednoznacznie zimowy i jesienny klimat, smak i aromat. W wersji dla dorosłych polecam dodać odrobinę rumu. Do kawy z miodem rum pasuje wybornie, podobnie – likier na bazie whisky, jakim jest np. Baileys. Jest to jednak wersja zdecydowanie dla dorosłych i raczej nie poranna.
Jakich dodatków używacie do swojej kawy? Czym najbardziej lubicie ją doprawiać? Dajcie znać w komentarzu.