Jest to również świetny materiał na poncz do nasączania biszkoptu – brzoskwinie nadadzą się doskonale do dekoracji ciasta czy tortu.

Wykonanie:

brzoskwinie,

kompot z brzoskwińFot. photoxpress.com

woda,

cukier (120g na każdy litr wody – ilość możesz zwiększyć, jeśli zależy ci na gęstszym syropie do nasączania ciasta).

  • Krok pierwszy

    Brzoskwinie umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.

  • Krok drugi

    Owoce ułóż w wyparzonych słoikach do 3 wysokości.

  • Krok trzeci

    Cukier rozpuść we wrzątku i takim syropem zalej brzoskwinie.

  • Krok czwarty

    Zakręć słoiki i pasteryzuj przez dwa-trzy kwadranse. Zostaw do ostygnięcia.

  • Znacie inne przepisy na kompot z brzoskwiń?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNawiązywanie kontaktu podczas negocjacji
Następny artykułSIMLOCK – co to, jak i gdzie go zdjąć?

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here