Dlatego też zapewne ludowa tradycja każe zbierać jarzębinę po pierwszych mrozach. Wystarczy jednak ją zamrozić, a pozbędziemy się niepożądanych jej właściwości, w tym cierpkości i goryczki. Z jarzębiny i antonówek można przyrządzić smaczny dżem.
Wykonanie dżemu z jarzębiny:
1 kilograma antonówek,
0,5 kilograma cukru.
-
Krok pierwszy
Jarzębinę odszypułkuj i umyj. Wsyp ją do porządnego garnka z grubym dnem i zalej ją pół szklanki wody.
-
Krok drugi
Zagotuj, a następnie zmniejsz płomień i gotuj, aż owocki popękają. Dodaj cukier i dokładnie go rozmieszaj.
-
Krok trzeci
Jabłka obierz i pokrój, wytnij gniazda nasienne i pokrój w cienkie plasterki na szatkownicy do kapusty. Dodaj jabłka do jarzębiny, wymieszaj i smaż na małym ogniu aż dżem stanie się szklisty.
-
Krok czwarty
Nie zapominaj o mieszaniu, najlepiej drewnianą łyżką. Przełóż dżem do wyparzonych i suchych słoików i zakręć je szczelnie. Produkt nie wymaga pasteryzowania.
Dżem jarzębionowy gotowy!
Z czym byście go połączyli?