Każda okazja do zjedzenia czosnku jest dobra – choć jego zapach utrudnia życie społeczne, to jednak jedzony w towarzystwie nie jest tak kłopotliwy. Dobrze komponuje się z tłustymi mięsami, pomidorami, brokułami i wieloma innymi produktami – możliwości są wręcz nieograniczone.
Przykładem nietypowego dania z czosnkiem, innego od spaghetti, tzatziki czy żurku jest sałatka czosnkowa.
1 szklanka ugotowanego ryżu
pół czerwonej papryki
1 puszka kukurydzy
150 g szynki lub innej wędliny
1 szalotka lub mała czerwona cebula
2-3 korniszony
3 ząbki czosnku
2 łyżki majonezu
łyżki jogurtu greckiego
Wędlinę i korniszony pokrój w kostkę. Posiekaj cebulę. Paprykę pokrój w cienkie paseczki. Kukurydzę odsącz. Przygotuj dressing z majonezu, jogurtu i wyciśniętego lub posiekanego i roztartego z odrobiną soli czosnku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i zostaw sałatkę na godzinę w lodówce do przegryzienia się.
Lubicie czosnek? Znacie inne fajne przepisy na sałatki z czosnkiem? Podzielcie się nimi! 🙂