Ryby wędzone są też zdrowe, wbrew niektórym obiegowym opiniom. Są tłuste, co w przypadku ryb jest bardzo pożądane, ze względu na obecność kwasów tłuszczowych omega-3, znakomicie wpływających na układ krążenia, narząd wzroku i spowalniających starzenie się komórek. Dobrze uwędzona ryba nie jest też mocno słona.
Przykładem smacznego zastosowania wędzonej makreli jest sałatka w dwóch wersjach – z ryżem i z ziemniakami.
Wersja ryżowa sałatki z wędzoną makrelą:
makrela wędzona
torebka ugotowanego ryżu
1 czerwona cebula lub 2-3 szalotki
1 papryka czerwona
3 korniszony
natka pietruszki
3 łyżki majonezu
łyżka karmelizowanego przecieru pomidorowego lub dobrego keczupu
Rybę obierz z ości i skóry, poskub na drobne kawałki. Warzywa pokrój w kostkę (ze względów dekoracyjnych paprykę można pokroić w cienkie paseczki o długości ok. 2 cm. Ostudzony ryż wymieszaj z rybą i warzywami i dopraw majonezem wymieszanym z przecierem pomidorowym.
Wersja ziemniaczana sałatki z wędzoną makrelą:
pół kilo ziemniaków
2 ogórki kiszone
1 cebula czerwona lub 2 szalotki
1 wędzona makrela
4 łyżki majonezu
łyżka musztardy
Ziemniaki umyj i ugotuj w mundurkach. Gdy przestygną obierz je i pokrój w kostkę, podobnie jak cebulkę i kiszone ogórki. Rybę obierz z ości i skóry i poszarp na małe kawałki. Składniki wymieszaj i dodaj majonez wymieszany z musztardą. Wstaw do lodówki na godzinę, aby smaki się przegryzły.
Lubicie makrelę? Znacie inne przepisy na sałatkę z wędzoną makrelą w roli głównej? Podzielcie się nimi!