Aby przyrządzić sałatkę farmerską będziesz potrzebować:
20 dag boczku wędzonego
15 dag aromatycznej kiełbasy
2-3 kawałki papryki w occie
1 mała puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli lub ciecierzycy
1 mała cebula
pęczek szczypiorku
2 łyżki majonezu
pieprz
opcjonalnie 15 dag żółtego sera startego na grubej tarce
Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, a cebulę w piórka. Wrzuć wszystko na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju i podsmaż. Nie dodawaj zbyt dużo tłuszczu, z boczku wytopi się dostateczna ilość. Zawartość patelni wyjmij na ręcznik papierowy i odsącz ze smalcu. Pozwól usmażonym składnikom przestygnąć. Odcedź zawartość puszek. Paprykę pokrój w paseczki, szczypiorek posiekaj lub potnij dużymi nożyczkami. Część szczypiorku odłóż do dekoracji. Składniki wymieszaj i dodaj majonez, dopraw do smaku, posyp resztą szczypiorku.
Znacie przepisy na inne wersje sałatki farmerskiej? Podzielcie się nimi! 🙂