O arbuzie Jan Kiepura mówił, że to bardzo uniwersalny owoc: „Jesz, pijesz, myjesz twarz.”
Arbuzy występują w kilku odmianach kolorystycznych: żółtej, pomarańczowej, brązowej – jednak najpopularniejszy jest arbuz o miąższu różowym. Dobrze dojrzały owoc ma wewnątrz ciemnoróżową barwę, miąższ zaś nie ustępuje pod naciskiem i w żadnym wypadku nie jest papkowaty.
Oprócz klasycznych sposobów podawania arbuza – w postaci plastrów, kostek (np. podlewanych białym, słodkim winem) możesz spróbować sałatki z niekonwencjonalnym zestawieniem smaków. Sałatka z arbuzem i fetą to niezwykle orzeźwiające danie, które znakomicie sprawdzi się w upalny dzień. Świetnie nada się na przykład jako niecodzienne uzupełnienie klasycznego grilla.
ćwiartka arbuza małe opakowanie fety w kostkach lub w bloku kilka listków mięty sok z połowy cytryny 2 łyżki płynnego miodu kilka ziaren pieprzu
Miąższ arbuza oddziel od skóry, pokrój w kostkę i wyjmij pestki. Fetę odcedź, jeśli to konieczne pokrój w kostkę. Wymieszaj delikatnie oba składniki. Z miodu, cytryny, posiekanych listków mięty i utłuczonego w moździerzu lub świeżo zmielonego pieprzu przygotuj dressing. Polej nim arbuza i fetę.
Lubicie słodko-słone połączenia smakowe? Znacie przepisy na inne tego rodzaju słatki? Podzielcie się nimi!