Żółty ser to świetne źródło wapnia i białka. Niestety jest też dość tłusty, więc nie należy przesadzać z jego ilością. W sklepach kuszą sery w niskich cenach, jednak gdy przyjrzymy się etykietkom na ich opakowaniach, zamiast składu typu mleko, podpuszczka i sól, odkryjemy tłuszcze roślinne, zagęstniki, barwniki, aromaty. Trzeba zwracać uwagę na jakość wykorzystywanych składników, jeśli chcemy gotować smacznie. Nie da się tej sałatki przyrządzić z najtańszego, gumowatego sera. Trzeba wybrać raczej twardy, pikantny w smaku i łatwo dający się zetrzeć.
Koperek to głównie dodatek smakowy i zapachowy, jednak nie należy zapominać, że jest też świetnym źródłem żelaza. Naprawdę warto się zaprzyjaźnić z tą sympatyczną zieleniną. My proponujemy sałatkę z koperkiem.
Sałatkę szmuglerską sporządzamy następująco:
puszka kukurydzy
30 dag twardego żółtego sera
pęczek koperku
2 łyżki majonezu
Kukurydzę odcedź dokładnie na sicie. Ser żółty zetrzyj na grubej tarce. Z koperku pozbądź się najgrubszych łodyg. Resztę posiekaj drobno. Składniki sałatki dokładnie wymieszaj. Majonezu nie dodawaj zbyt wiele, sałatka najlepiej smakuje, gdy jest dość zwięzła.
Lubicie takie połączenia czy raczej się ich wystrzegacie? 😉 Dajcie znać i podzielcie się swoimi pomysłami na sałatki!