Sałatka I
kostka twardego tofu,
ogórek,
ząbek czosnku,
3 łyżki sosu sojowego,
łyżka oleju sezamowego,
łyżka octu ryżowego,
łyżka mirinu.
Wykonanie:
Czosnek pokrój w cienkie plasterki i podgrzej na łyżce oleju sezamowego.
Ogórek umyj (nie obieraj) i pokrój go w cienkie talarki.
Tofu pokrój ma małe kostki i wrzuć go razem z pokrojonym ogórkiem do miski.
Pozostałe przyprawy wymieszaj z ostudzonym olejem sezamowym i czosnkiem, następnie polej nim tofu z ogórkami.
Sałatka II
kostka wędzonego tofu,
mała czerwona papryka,
mała żółta papryka,
mała czerwona cebula,
mała zwykła cebula,
3 pomidory,
oregano, bazylia, szczypiorek
starty ser,
oliwa.
Wykonanie:
-
Krok pierwszy
Kostkę wędzonego sera tofu należy pokroić w małe kosteczki i wrzucić do miski.
-
Krok drugi
Paprykę pokroić w kostkę wraz z obranym ze skóry pomidorem, wrzucić do miski na tofu.
-
Krok trzeci
Cebulę należy drobno posiekać, zeszklić i odłożyć do ostygnięcia.
-
Krok czwarty
Do miski wrzucić przyprawy i posiekany szczypiorek według uznania, dodać starty ser i cebulkę.
Znacie inny przepis na sałatkę z tofu? Podzielcie się nim z nami.