Bardzo często wówczas zamiast prawdziwego szampana rodem z francuskiej Szampanii podaje się jakiekolwiek białe wino musujące, które zwyczajowo, choć zupełnie niesłusznie, zagrabiło sobie miano szampana. Bez względu jednak na to, co serwujemy swoim gościom – czy prawdziwego szampana czy wino musujące, które pretenduje do nazwy szampana, proces odkorkowywania butelki zdaje się być często niezwykle problematyczny.
Zakładając, że nie wygraliśmy właśnie wyścigu Formuły 1, bo wówczas trunek ma tryskać z butelki jak z fontanny, musimy starać się otworzyć butelkę tak, aby nie oblać sufitu, gości, ani też nie spowodować wybuchającym korkiem szkód w ścianach. Nie dość, że jest to niebezpieczne, to z pewnością nie należy też do zachowań w dobrym tonie.
Co zatem zrobić, by otwieranie szampana przeprowadzić szybko, sprawnie oraz bezboleśnie?
Uwaga!
Jeśli jednak zależy nam hucznym wystrzeleniu korków (choć w sytuacjach oficjalnych jest to naprawdę mało eleganckie) należy pamiętać, by butelki nie ukierunkowywać w żadnym wypadku w stronę gości. Poplamienie odświętnych kreacji to z pewnością najmniejsza krzywda, jaką w tym wypadku możemy wyrządzić uczestnikom przyjęcia.
-
Krok pierwszy
Przede wszystkim butelkę należy dobrze schłodzić do temperatury około 6-8 stopni C. Należ także dbać o to, by zbytnio nie wstrząsnąć szampanem zarówno przy jego przenoszeniu, jak i już w czasie procesu odkorkowywania.
-
Krok drugi
Następnie zdejmujemy metalową osłonkę, a także rozkręcamy druciki zabezpieczające. Prawą ręką przytrzymujemy butelkę od dołu, a lewą unieruchamiamy korek. Niektórzy preferują osłonięcie szyjki butelki ściereczką, nie jest to jednak konieczne, gdy mamy pewność, iż trunek pozostał nie wstrząśnięty.
-
Krok trzeci
W innym wypadku serwetka jest dobrym rozwiązaniem, gdyż hamuje wystrzeliwujący korek i tym samym wybuchający alkohol.
-
Krok czwarty
W każdym jednak razie szampana trzymamy pod kątem 45 stopni i kręcimy butelką w prawo i w lewo, tak, żeby korek, który przytrzymujemy nieruchomo, zaczął sam wychodzić pod wpływem ciśnienia.
-
Krok piąty
Osoba, która została wytypowana do otworzenia szampana musi kontrolować swoje poczynania – zwalniając bądź też przyspieszając swoje ruchy. Oczywiście trzeba w tym pewnej wprawy, ale nabywa się ją już po otwarciu kilku butelek.
-
Krok szósty
Po otwarciu szampana powinien być słyszalny jedynie lekki syk, który sugeruje, iż alkohol należy szybko przelać do kieliszków.
Czy kiedykolwiek podczas otwierania szampana mieliście jakieś trudności? Co to było?