Poza tym bardzo często zdarza się też tak, iż wino serwowane w sposób niewłaściwy traci na swoich walorach smakowych. Dlatego też należy zapamiętać kilka zaprezentowanych niżej reguł, aby oczarować gości oferowanym przez nas alkoholem.

Po pierwsze należy zasadniczo przestrzegać kolejności w serwowaniu różnych rodzajów win: wina białe podajemy przed czerwonymi, młode przed starszymi, wytrawne przed słodkimi, a lekkie przed cięższymi. Piszemy „zasadniczo”, gdyż w praktyce często zdarza się tak, iż stajemy przed koniecznością złamania którejś z tych zasad, na przykład podając białe, ciężkie i słodkie wino do deseru. W tym wypadku należy się kierować po prostu zdrowym rozsądkiem oraz wyczuciem.

Przy otwieraniu wina trzeba pamiętać, aby usunąć całość folii otaczającą szyjkę butelki. Ma to na celu przede wszystkim niedopuszczenie do kontaktu trunku z metalem czy plastikiem. Następnie czyścimy korek ze wszelkich zanieczyszczeń, odkorkowujemy i wycieramy serwetką butelkę w górnej jej części zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Pierwszy łyk należy oczywiście do gospodarza bądź, jeśli znajdujemy się w restauracji, do osoby zamawiającej. Osoba serwująca zawsze musi zwrócić w stronę osoby, której ten trunek serwuje. Dojrzałe wino nalewamy po ściance kieliszka, trzymając go lekko pochylonego za nóżkę, natomiast wino młode nalewamy bardzo starannie, aby nie wzburzyć go i tym samym nie zmienić smaku. Należy pamiętać, że nie uzupełniamy kieliszków „do oporu” – przyjmuje się za standard 2/3 ich objętości.

Abstrahując od tego, iż najpierw wina kosztuje gospodarz bądź też osoba zamawiająca, prawidłowa kolejność nalewania wina przedstawia się następująco: najpierw osoba po prawej stronie gospodarza/osoby zamawiającej, a następnie kolejni goście, na gospodarzu/zamawiającym kończąc.

Wiadomo również że inne zasady obowiązują przy podawaniu win białych, a inne przy podawaniu win czerwonych. Ten pierwszy rodzaj serwujemy schłodzony, w kieliszkach przypominających kształtem kwiat tulipana. Wino czerwone podajemy zaś w temperaturze mniej więcej pokojowej, w kieliszkach bardziej pękatych. Należy także pamiętać, iż nie do każdej potrawy pasuje każde wino.

I już ostatnia zasady, która obowiązuje przy spożywaniu tego trunku: należy się winem delektować!

Podając wino, trzymacie się sztywno reguł czy serwujecie je wedle uznania?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułŁazienka w stylu japońskim – aranżacje
Następny artykułŁazienka w stylu prowansalskim – aranżacja

Ewelina Michalik - absolwentka komparatystyki na Uniwersytecie Jagiellońskim w Krakowie, aktualnie zaś studentka filologii szwedzkiej na III roku. Jej naukowe pasje związane są z nurtami genderowymi i krytyką feministyczną. Prywatnie wielka miłośniczka Skandynawii i… zimy.

Na studiach polonistycznych zaczęłam się interesować literaturą i kulturą polskiego dwudziestolecia. Wtedy wszystko było inne – eleganckie kobiety, wspaniali gentelmani, inny kodeks wartości… Stąd być może wynika fakt, że wielką wagę przywiązuję do zachowań zgodnych z savoir vivrem. Praktyczną wiedzę w tej dziedzinie zdobyłam również pracując przy obsłudze przyjęć odbywających się na zamku należącym do belgijskiej rodziny królewskiej.

W wolnych chwilach lubię oglądać filmy – od brytyjskich komedii romantycznych po kino postmodernistyczne, słuchać każdej dobrej muzyki, szczególnie tej rodem z północy i gotować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here