Na spory garnek kapuśniaku potrzebujemy:
kilogram kiszonej kapusty i nieco mniej niż kilogram wędzonego mięsa – najlepiej żeberek, ale może być schab, karkówka, boczek.
Do tego 3 marchewki, 2 cebule, kilka ziemniaków, trochę suszonych grzybów dla smaku,
przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek oraz tłuszcz.
-
Krok pierwszy
Kapustnica
Najpierw namaczamy grzyby w szklance wody i ostawiamy na kilka godzin. Mięso myjemy, zalewamy ok. 2,5 litrami wody, dorzucamy do tego liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i gotujemy. Mięso musi się gotować, aż zmięknie, zależnie od rodzaju mięsa trwa to nawet kilka godzin. W czasie gotowania, niezależnie jak długiego, pamiętajmy o ściąganiu na bieżąco z wody szumowin. Kiedy mięso będzie miękkie musimy wyjąć je z wody i pokroić na drobne kawałki. Jeśli mamy mięso z kością, to teraz jest czas, aby ją wykroić, podobnie skórę. Bulion, który powstał klarujemy z szumowin.
Przygotowujemy warzywa i kapustę – warzywa myjemy, kroimy w kostkę, kapustę kilkukrotnie płuczemy, aby nie była zbyt kwaśna, i szatkujemy. Wrzucamy kapustę do wywaru z mięsa, przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu. Doprawiamy ją póki co tylko kminkiem. Możemy dodać jeszcze jeden liść laurowy. Wyciągamy z wody grzyby i kroimy je drobniutko. Wodę z grzybów wlewamy do kapusty. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz – trzeba na nim podsmażyć cebulę z grzybami. Gdy cebula się zezłoci wrzucamy ją do kapusty, w tym samym czasie wrzucamy też marchewkę. Dusimy nadal, aż marchewka będzie miękka.
Na drugim palniku gotujemy ziemniaki. Można ugotować je w kapuście, ale nie polecam tego sposobu – rozpadają się.
Kiedy wszystko jest gotowe – ziemniaki ugotowane, a marchewka w kapuście miękka, łączymy składniki – do kapusty wrzucamy ziemniaki, mięso, doprawiamy solą i pieprzem.
Gotowe. Trwa długo, ale efekt wynagradza pracę.
Znacie inny przepis na kapuśniak? Podzielcie się nim w komentarzu.